OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

NEŠTO SLIČNO SVIJET JOŠ NIJE VIDIO! ‘Ovo se čini kao da je stvoreno u virtualnom svijetu

Shougangova valovita rampa visoka 64 metra i duga 164 metra ostat će na svom mjestu nakon Igara. Norvežanin Birk Ruud osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u slobodnom skijanju u disciplini Big Air na ZOI u Pekingu.

Big Air je relativno nova olimpijska disciplina, debitirala je tek prije četiri godine na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Radi se o varijanti slobodnog skijanja u kojoj se natjecatelji spuštaju rampom i onda u zraku izvode spektakularne trikove. Zanimljivo, Big Air Shougang skijaška rampa je izgrađena u srcu pekinške industrijske pustoši, između dimnjaka, visokih peći i rashladnih tornjeva bivše tvornice čelika. Pažnju gledatelja privukla je svojim industrijskim okruženjem, a ne snježnim planinskim lancima. Korisnici društvenih mreža odmah su komentirali pozadinu, ocijenivši je ‘distopijskom’ i ‘paklenim krajolikom’.

  • Ovo se čini kao da je stvoreno u virtualnom svijetu, u videoigrici – rekao je američki slobodni skijaš Nick Goepper.

Shougangova valovita rampa visoka 64 metra i duga 164 metra ostat će na svom mjestu nakon Igara, što će je činiti prvim stalnim mjestom održavanja Big Aira na svijetu.

Prema riječima domaćina, mjesto industrijskog parka Shougang odabrano je jer predstavlja održivost pretvaranjem industrijskog područja u područje za kulturnu i razonodu. Kina je zatvorila tvornicu uoči Ljetnih OI u Pekingu 2008. godine. Tvornice i strojevi ostaju u kompleksu, ali prostor između njih ispunjavaju travnjaci, staklena jezerca i dobar dio zelenila.

U disciplini Big Air boduju se dva najbolja od tri skoka, ali oni moraju biti različiti u rotaciji ili smjeru. Norvežanin je na koncu slavio sa 187.75 bodova. Srebro je osvojio Amerikanac Colby Stevenson (183), dok je bronca pripala Šveđaninu Henriku Harlautu, jednom od pionira slobodnog skijanja (181). Svjetski prvak iz 2021. Šveđanin Oliwer Magnusson završio je kao četvrti (178.25).

Izvor: HINA Foto: Manan Vatsyayana /AFP