OSTALI SPORTOVI

Na završenom EUSA Combat 2023 predstavnici Sveučilišta u Zagrebu najuspješniji u konkurenciji od 400 europskih sveučilišta

Studentski sportski predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, domaćina upravo završenog drugog izdanja Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat), nakon tri natjecateljska dana, ostvarili su izniman rezultat, završivši svoj nastup na domaćem terenu na prvom mjestu u ukupnom poretku ispred gotovo 400 europskih sveučilišta.

Od ukupno 28 odličja svih hrvatskih predstavnika, 11 medalja je osvojeno u kickboxingu, po 8 u taekwondou i karateu, a jedna u judu.

Zagrebački su studenti kao ukupno najuspješnije sveučilište osvojili 21 odličje, od čega pet zlatnih, sedam srebrnih te devet brončanih medalja. Preostalih sedam odličja su osvojili hrvatski predstavnici sa Sveučilišta u Rijeci, Splitu, Zadru i Osijeku. U ukupnom poretku naša je zemlja zauzela četvrto mjesto iza prvoplasirane Ukrajine (41 odličja, 14 zlata), drugoplasirane Turske (44 odličja, 13 zlata) i trećeplasirane Mađarske (34 odličja, 12 zlata).

  • Ponosni smo na nastupe sportaša Sveučilišta u Zagrebu i njihov veliki ostvareni uspjeh, kao i na nastupe svih hrvatskih predstavnika ovdje. Ostvarena je pobjeda na sportskom terenu, ali ostvarena je i jedna velika pobjeda izvan i oko njega, a protagonisti te pobjede su svi uključeni u organizaciju i naši brojni volonteri. Posljednjih nam je dana svima nedostajalo sna, ali upregnuli smo sve svoje snage i zajedno iznijeli realizaciju ovog izazovnog događaja po drugi put u našem gradu. – osvrnuo se na ostvarene uspjehe i organizaciju događaja Davor Pavlović, predsjednik Organizacijskog odbora te čelnik Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza.

STUDENTI HRVATSKIH SVEUČILIŠTA NA POSTOLJIMA

U karateu su u timskoj konkurenciji zlato osvojile predstavnice Sveučilišta u Rijeci, a s tog istog sveučilišta pristiže i drugo hrvatsko zlato u karateu koje je osvojila Ema Sgardelli u kategoriji do 50 kg. Jedino srebrno odličje od hrvatskih predstavnika u karateu osvojio je pobjednik s prvog izdanja ovog natjecanja 2019. godine, Karlo Raguž, koji je predstavljao Sveučilište u Zagrebu u konkurenciji do 84 kg, odakle pristižu i bronce Matije Relića i Ivane Raguž u katama.

Najveći broj odličja su hrvatski predstavnici osvojili u kickboxingu. Zlata su pripala studentima Sveučilišta u Zagrebu: Robert Rezo (FC -67 kg), Vito Košar (K1 -86 kg) i Lucija Bakalar (KL +65kg). S istog su sveučilišta srebrna odličja osvojili Matej Babić (FC -76kg) i Una Maravić (KL -55kg), dok je Roko Marčina sa Sveučilišta u Zadru osvojio srebro u kategoriji FC do 86kg. Brončano odličje u kicboxingu oko vrata su dobili Franjo Gucić (PF +84kg), Vilim Uremović (PF -84kg) te Ela Znaor (PF +65 kg) sa Sveučilišta u Zagrebu te Josip Vrkić (K1 -86 kg) i Bilge Su Gürel (KL +65kg) sa Sveučilišta u Splitu.

Jedino hrvatsko odličje u judu osvojio je Ivan Rozga sa Sveučilišta u Splitu u kategoriji do 100 kg).
U taekwondou su zlatne medalje osvojili studenti Sveučilišta u Zagrebu Ela Jelić (-62 kg) i Borna Pečko (poomsae), koji je uz zlato osvojio i broncu, dok su s istog sveučilišta srebrna odličja osvojili Luka Turkalj (-54 kg), Franjo Gucić (+87 kg), Matija Črep (-74 kg) te Kevin Češljar (-63 kg). Sa Sveučilišta u Splitu u taekwondou je srebro osvojio Josip Bilić Pavlinović u kategoriji do 87 kg.

Sljedeći domaćin Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima 2025. godine je poljski grad Poznanj, čiji su predstavnici preuzeli zastavu EUSA-a tijekom ceremonije zatvaranja koja je finalnog dana natjecanja, po dodjeli odličja, održana također u Domu odbojke.

Izvor: UniSport Team Foto: EUSA Combat 2023