OSTALI SPORTOVI PLANINARSTVO

MALA PLANINARSKA ŠKOLA: “Klinci i klinceze 2023” posjetili Kuću Velebita u Krasnom i planinarili u NP Sjeverni Velebit

Prvi autobus s 56 planinara Planinarskog društva Dubovac, od toga dvadeset i sedmoro djece te šest mlađih od 6 godina, krenulo je prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

„U 09,30 bili su u Kući Velebita u Krasnom gdje je na četiri etaže predstavljeno bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. Obuhvaćene su tematske cjeline o klimi, vrstama i staništima životinja, prirodnoj i kulturnoj baštini, Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Upoznali smo se s geologijom Velebita i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te dobili uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja“, piše Vjekoslav Šipek, voditelj MPŠ i vodič A standarda PD Dubovac.

„Točno u podne s parkirališta na Zavižanu krenuli smo prema naše cilju, Velikom Zavižanu visokom 1676mnv. Velebit naš je dočekao najljepšim mogućim vremenom otvarajući sebe i pogleda na sve strane. Postepeno smo se penjali kroz šumu svinutih bukovi a zatim kroz šumu planinskog bora do vrha Velikog Zavižana. Za sat vremena svi smo bili na vrhu. U proljetnim uvjetima, na vrhu smo odmarali i uživali u pogledi na cijeli Sjeverni Velebit, more i niz otoka. Istim putem spustili smo se do ulaza u Botanički vrt a zatim do Meteorološke postaje i planinarskog doma Zavižan. Voditelj Meteorološke postaje Drago Vukušić nam je na osobit način dočarao klimu i vremenske uvjete na Velebitu pa smo između ostalog saznali da je najviša zabilježena temperatura 28*C, udar bure preko 300 km/h, da je zabilježen snijeg u svim mjesecima . Na punoj terasi doma, uživali smo u suncu i pogledu na vijenac Velebiteskih vrhova viših od 1600nmv. Na povratku smo u Krasnom posjetili siranu Runolist gdje smo nakon degustacije ponijeli razne sireve prema Karlovcu. U 20:00 sati smo stigli u Karlovac uz dogovor za sljedeći vikend, kada je u planu dvodnevni izlet s noćenjem u Planinarskoj kući Vodice na Žumberku“, dodaje.

Drugi autobus s 43 planinara PD Dubovac također je krenuo prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Od Zavižana, malo kroz šumu malo kroz travnate visoravni stigli su do najvišeg vrha Sjevernog Velebita, Malog Rajinca 1699 mnv. Dan je bio kao izmišljen za planinarenje. Na vrh su se popeli nešto iza 12 sati i uživali u pogledima. Nakon odmora krenuli su prema drugom cilju Velikom Pivčevac 1676mnv. Pogled je s vrha fenomenalan, iznad očekivanja. Osim okolnih vrhova imali su priliku baciti pogled i na more ali se također odlično vidio i Klek. Drugom stranom spustili su se prema cesti kojom su nastavili do Planinarskog doma na Zavižanu. U Karlovcu bili nešto iza 20 sati. Grupa od 40 prešla je 13,6 km s oko 650 metara visinske za osvojena dva vrha, ali po takvom vremenu doživjeti Sjeverni Velebit je neprocjenjivo.

FOTO: Tihomir Mastelić