OSTALI SPORTOVI

Legendarni Sebastien Ogier ukupni pobjednik WRC-a kroz Hrvatsku, Karlovčanin Željko Magličić sedmi u klasi

Ovo je drugi trijumf Francuza na hrvatskim cestama gdje je do pobjede stigao i prije tri godine. Za 40-godišnjeg Francuza bilo je ovo ukupno 100. postolje i 59. pobjeda u karijeri na WRC natjecanjima.

Među hrvatskim vozačima sa snažnom konkurencijom okušao se i Karlovčanin Željko Magličić koji je u klasi Rally4 zauzeo 7. mjesto u klasi, nakon odustajanja drugog dana i ponovnog starta po “super rally” pravilu.

Ogier je na 20 brzinskih ispita imao ukupno vrijeme od dva sata, 40 minuta i 23.6 sekundi te je od drugoplasiranog momčadskog kolege Velšanina Elfyna Evansa bio brži a 9.7 sekundi. Thierry Neuville u Hyundaiu i20, koji je u posljednji dan ušao kao vodeći, zbog izlijetanja na drugom nedjeljnom brzincu i većih oštećenja na svom automobilu, na kraju se morao zadovoljiti trećim mjestom, a za Ogierom je na kraju zaostao za 45.8 sekundi.

Japanac Takamoto Katsuta u Toyoti Yaris pobjednik je nedjeljnog redoslijeda, tzv. “Super nedjelje”, što mu je donijelo sedam bodova, a maksimalnih pet bodova na “Power stageu” zaradio je Francuz Adrien Fourmaux u Ford Pumi, koji je bio najbrži u zadnjoj etapi Zagorska Sela – Kumrovec.

Thierry Neuville je na hrvatskim cestama na kraju osvojio 19 bodova, isto koliko i Elfyn Evans, te je Neuville zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva sa 86 bodova, šest više od Velšanina. Treći je Francuz Adrien Fourmaux koji je na prva četiri relija u sezoni sakupio 59 bodova, od čega ih je 13 osvojio na Croatia Rallyju.

Najviše bodova, 21, na ovogodišnjem Croatia Rallyju osvojio je Sebastien Ogier. No, Francuzu je ovo bio tek drugi nastup ove sezone pa je sa 45 bodova na petom mjestu.

U momčadskoj konkurenciji vodeća Toyota ima 176 bodova, samo sedam više od drugoplasiranog Hyundaija. Treći je Ford sa 96 bodova.

Najbolji rally vozači današnjice vozili su dionice kroz pet hrvatskih županija, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te kroz grad Zagreb. Na ovogodišnjoj utrci WRC Croatia Rally 2024 nastupilo je 67 posada iz 35 zemalja. Na području Karlovačke županije vozila se u petak dva put dionica Jaškovo – Mali Modruš Potok. U subotu su se dva puta vozili brzinski ispiti Vinski Vrh – Duga Resa i Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki. Danas posljednjeg dana utrke po dva put su voženi brzinski ispiti Trakošćan – Vrbno i Zagorska Sela – Kumrovec.

Sljedeća stanica Svjetskog prvenstva u reliju je Portugal, a to natjecanje po portugalskim makadamskim cestama je na rasporedu od 9. do 12. svibnja.

Izvor: WRC Croatia Rally Foto: PROFIMEDIA/Nikos Katikis/DPPI