OSTALI SPORTOVI TENIS

KRALJ U SVOM HRAMU: Federer došao na Wimbledon i izazvao euforiju

Za mnoge je najveći tenisač svih vremena. Gospodin na terenu i van njega, bez ijedne mrlje u karijeri, poštovan od svih. Čovjek koji je tenis pretvorio u umjetnost.

Kiša i tmurno vrijeme nadvili su se nad Londonom tijekom cijelog utorka i tako odgodili sve teniske mečeve na Wimbledonu za srijedu, ali gledateljima na centralnom terenu ukazao se tračak sunca. Dok su Elena Ribakina i Shelby Rogers (4-6, 6-2, 6-2) pod zatvorenim krovom udarale lopticu po centralnom terenu, na tribinama se pojavio on. Veliki Roger Federer u pratnji supruge Mirke. Ovaj put bez poveza na glavi, bijele majice, hlačica i reketa, na žalost svih, samo u odijelu, ali izazvao je oduševljenje kao malo tko u teniskom hramu Wimbledona.

Veliki Švicarac posljednji meč odigrao je prošle godine u paru s Rafom Nadalom i rekao konačno zbogom sportu u kojem je postao jedan od najvećih ikada. Više ne širi poeziju s reketom u ruci, ali gdje god se pojavi, dočekaju ga kao velikana. Pogotovo na njegovom Wimbledonu gdje je osvojio osam naslova i stasao u legendu. Nekoliko minuta su mu pljeskali i skandirali, a on se za to vrijeme sramežljivo smješkao. Želja mu je bila završiti karijeru upravo na mjestu koji ga je proslavio, kultnom Wimbledonu, knjiga je na kraju ipak drugačije završila, ali ovaj doček je dokaz koliko ga cijene i vole, gdje god došao.

Za mnoge je najveći tenisač svih vremena. Gospodin na terenu i van njega, bez ijedne mrlje u karijeri, poštovan od svih. On je jedan od onih koji vam se uvuku u kožu zbog svojih gospodskih manira i nevjerojatnog znanja koje posjeduje. Ta lepršavost i gracioznost u svakom potezu, profinjeni udarci, dominacija … Čovjek koji je tenis pretvorio u umjetnost.

Podignuo je ‘bijeli sport’ na sasvim novu razinu i postao brend. Osvojio je ukupno 103 turnira u singlu, što je najviše u povijesti. Od toga 20 Grand Slamova, 28 Mastersa 1000 i šest ATP finala. Jedini je koji je osvojio US Open pet puta zaredom.

S Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem činio je veliku trojku kakva će se teško ikada ponoviti u tenisu. Vodili su epske bitke i igrali finala najvećih turnira, neki od tih su i za povijest. I kada se raspravlja o vječnom pitanju najvećeg tenisača u povijesti, mnogi vide odgovor u njima trojici.

Izvor: 24 Sata/Z. Barišić Foto: T. Melville/REUTERS