OSTALI SPORTOVI REKREACIJA

KRABATTRAIL 2022.: Gabrijela Šalković treća, Petar Fink 21., Silvio Car šesti

Krabattrail nova je utrka u organizaciji Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme a održava se na području parka prirode Žumberak – samoborsko gorje, sa startom i ciljem u Sošicama. U programu su bile trail staze u tri duljine, 9 km, 18 km i 36 km. Najdulja staza jednim dijelom prolazila je Svetom Gerom, najvišim vrhom Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske.

Članovi karlovačkog kluba RaN047 sudjelovali na stazama od 18 km i 36 km. Na dionici od 18 kilometara Gabrijela Šalković otrčala je utrku u vremenu 2 sata 11 minuta te je zauzela ukupno 3. mjesto u ženskoj kategoriji. Na istoj stazi trčao je i Petar Fink. Stazu je otrčao za 2 sata i 18 minuta, ukupno je bio 21. u muškoj kategoriji. Stazu od 36 kilometara trčao je Silvio Car. Zauzeo je odlično 6. mjesto u muškoj kategoriji. Njegovo vrijeme bilo je 4 sata i 13 minuta.
 
Rezultati – https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1556


JANKO ŠAJATOVIĆ KRABAT

Naziv Krabattrail proizašao je iz želje organizatora da uz prekrasnu prirodu Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje promovira i znamenite i poznate ljude koji su podrijetlom sa Žumberka, a imali su i značajnu ulogu kroz povijest. Jedan od njih je svakako i Janko Šajatović Krabat, podrijetlom iz sela Jezernice pokraj Sošica.

Žumberački uskok i plemić, neustrašivi ratnik koji se borio i protiv Turaka i protiv Francuza, služio saskim knezovima i budućim kraljevima, obrazovan, naočit, plavook, visok, za sjevernjake egzotičan južnjak. Sve to bio je Hrvat Janko Šajatović Krabat kojem se Nijemci klanjaju već 300 godina, a tijekom povijesti pripisana su mu i mistična svojstva, mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike.

Danas je brendiran do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region, po njemu se nazivaju festivali, pivo, sirevi, likeri, rade predstave. Jurij Brězan i Otfried Preußler utkali su ga u romane, a Preußlerov je postao obvezna lektira u cijeloj Njemačkoj i bestseler preveden na 17 jezika, ali ne i na hrvatski. I tu nije kraj. Godine 2008. i Hollywood se pozabavio našim Jankom i u režiji Marca Kreuz paintnera snimio film “Krabat and the Legend of the Satanic Mill”, a mi u Hrvatskoj o njemu znamo jako malo ili gotovo ništa.