OSTALI SPORTOVI VESLANJE

KAveKAŠi se pripremaju za državno prvenstvo o čijem još održavanju odlučuje epidemiološka situacija

Veslanje je vrlo zahtjevan sport. Treba se puno raditi i mnogočega odricati, potreban je veliki trud i strahovito puno vremena. Unatoč pandemiji zadnjih mjeseci KAveKAŠi su puno radili. Čim je objavljena zabrana treniranja kućama su si dopremili ergometre kako bi mogli trenirati, a trenirali su dva put dnevno. Od 20. srpnja ponovno su dvaput dnevno na vodi.

– Nakon kraće pauze ponovno smo na Kupi gdje imamo dobre uvjete i možemo normalno raditi. Pripremamo se za državno prvenstvo – kaže Zlatko Minja Katušin, profesionalni i prvi trener veslačkog kluba sa obala Kupe na Dubovcu.

Dominik Šutalo ostavio se veslanja nakon što je diplomirao i započeo raditi. Iza njega još su neki veslači prestali s veslanjem poput Patrika Vrapca. Luke Hajdina i Josipa Grgurića … No Veslački klub Korana se iz svake smjene generacija znao izvući novim mladim i talentirani veslačicama i veslačima. Među njima su, prije svih Ema Hodak, vrlo talentirana mlada veslačica koja puno obećava. Tu su još Igor Šušnjar, Mauro Bauer, iskusniji Mario Konjevoda, Juraj Rudar i drugi.

– To je tako kod veslača. Talent je bitna stvar i dobra pretpostavka za uspjeh, ali uz talent treba raditi. Netko se tu ne nađe, nekomu to u jednom trenutku bude preteško te dolazi do zasićenja. Luka Hajdin prestao je veslati i otišao u košarku što za mene nije iznenađenje, ipak je on sin pokojnog košarkaškog trenera Žore Hajdina. Htjeli smo da se pripremi za državno prvenstvo, a onda što bude. Radi se o veslaču koji je bio strašan kapacitet i mogao je sigurno napraviti blistavu veslačku karijeru. Isto to mislim i za Patrika Vrapca koji je vrstan i vrijedan veslač – kaže Katušin.

Ema Hodak je trenutno jedina veslačica u klubu?
– Da Ema Hodak je zasad jedina veslačica ali i aktualna državna prvakinja u kategoriji kadetkinja B. Dosta je ispred svoje generacije, vrlo je talentirana i zato bi za nju bilo dobro da nastupa u višoj kategoriji. Nažalost, Pravilnik o natjecanju ne dozvoljava da kadetkinje i kadeti B preskaču kategoriju i da veslaju za kadete A. Slično je i s Igorom Šušnjarom koji je vrlo napredovao. Rezultati na ergometru dali su naslutiti da će on u ovoj sezoni napraviti kvalitativan iskorak. Kao i za Emu tako i za Igora ovaj prijelaz iz kadeta u juniore zna biti dosta traumatičan za veslače u toj dobi.

Što s posadama dvojca u kojima je Korana imala vrlo uspješne posade?
– Mnoge stvari utječu na to da je naša ‘specijalnost’ skif i dubl veslanje. Posada dvojca na pariće za juniore B u kojem veslaju Mauro Bauer i Igor Šušnjar je ugodno iznenađenje. Nastupaju još i kao skifisti. Na primjer, Igor Šušnjar je jako puno napredovao i on nam je vrlo bitan veslač. Od njega očekujemo nastup u lakom samcu za juniore i u dvojcu na pariće za seniore gdje vesla s Jurjem Rudarom. Skifist Mario Konjevoda je trenutno naš najbolji veslač. Rezultati koje je postigao stavljaju ga u kandidaturu za sastav juniorske reprezentacije. Mario nastupa i u kombiniranoj posadi dvojca na pariće s Franom Škojom, veslačem osječkog Iktusa. Svakako bih spomenuo još i vrlo mlade Josipa Jakšića i Jana Latkovića koji nastupaju u dvojcu na pariće za kadete A. Zaista puno obećavaju.

Prije državnog prvenstva koje će se održati 12. i 13. rujna, 28. kolovoza u planu je jedna test-regata na Jarunu.
– Točno, nastojat ćemo to odraditi jer bi nam to bila test proba pred državno gdje se nadamo dobrim rezultatima. Na državnom će nastupiti sve kategorije od kadeta do seniora. Zatim, tu je još i Europsko juniorsko prvenstvo koje bi se trebalo održati u Beogradu. Sve skupa je to još uvijek pod velikim upitnikom s obzirom na epidemiološku situaciju. Osim toga, podosta je u veslanju konzervativizma i ako bude situacija ovakva kakav je danas bojim se da ćemo dobiti zeleno svjetlo za održavanje prvenstva – kaže Katušin i dodaje za kraj:

– Naš plan je i da zajedno s Veslačkim savezom Zagrebom i Veslačkim klubom Sabljaci iz Ogulina u rujnu nakon državnog prvenstva napravimo vikend regate u Ogulinu i u Karlovcu. Vidjet ćemo da li će se to moći realizirati. Tako se ne bi prekinula tradicija održavanja Karlovačke regate koje se kao svake godine trebala održati uoči 13. srpnja.