OSTALI SPORTOVI

KALKULACIJE ZA PARIZ: Hrvatska ostala bez izravnog plasman na Olimpijske igre

Osam minuta. Toliko je Barakude dijelilo od Pariza. U zadnju četvrtinu se ušlo s 2 pogotka prednosti, ali suparnik je u toj dionici postigao 3, a nije primio niti jedan. Vodili su Španjolci jednom, samo jednom, to je bio taj gol. Gol Alvara Granadosa za 11:10 za zlato, za naslov prvaka Europe i za španjolski put na Olimpijske igre.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 10:11 (5:3, 2:3, 3:2, 0:3)
ZAGREB – Plivalište uz Savu. Gledatelja 2.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Stavridis (Grčka). Opunomoćenici: Ramos (Portugal) i Brguljan (Crna Gora).
HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2 (1-1), Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.
ŠPANJOLSKA: Aguirre (8 obrana), Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, De Toro, Larumbe 1, Biel, Cabanas, Tahull 1, Perrone, Mallarach, Bustos 1, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.
PETERCI: Hrvatska 1-1, Španjolska –
OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 10, Španjolska 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Cabanas (22). CRVENI KARTON: pomoćni trener Marelja (28)
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-11 (36%), Španjolska 5-10 (50%).


Ne samo da je Hrvatska u teškoj večeri na Mladosti izgubila europsko zlato, nego i direktni plasman na Olimpijske Igre u Parizu, koje su na rasporedu od 26. srpnja do 11. kolovoza ove godine.

Samo najbolja europska reprezentacija mogla je izravno zaraditi plasman na OI, sve do nekoliko trenutaka prije kraja djelovalo je da bi to mogao biti sastav Ivice Tucka, ali na kraju su nam Španjolci pokvarili zabavu. Stoga će oni na OI izravno, a mi ćemo tražiti drugu rutu prema francuskoj prijestolnici.

Dakle, na OI sudjelovat će 12 reprezentacija, od toga je čak osam mjesta popunjeno. Francuska je zaradila plasman kao domaćin, a avionsku kartu bookirali su i najbolji s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u japanskoj Fukuoki. Mađarska kao svjetski prvak i Grčka kao viceprvak.

Nadalje, pet mjesta čeka kontinentalne prvake Europe, Azije, Afrike, Oceanije te prvaka Sjeverne i Južne Amerike. Španjolska je, rekosmo, jedna od njih, a prvaci svojih kontinenata postali su Japan i Sjedinjene Američke Države. Preostalih šest mjesta lovit će reprezentacije na nadolazećem SP-u u Dohi.

Treba imati na umu da se prvenstva Afrike i Oceanije nisu igrala, pa dva mjesta koja bi zauzeli prvaci tih kontinenata pripadaju najboljim tamošnjim reprezentacijama na nadolazećem SP-u. No, ima i jedna “caka” – Južnoafrička Republika i Australija jedini su nacionalni timovi sa svojih kontinenata, tako da oni sigurno zauzimaju spomenuta dva mjesta.

To znači da se još samo četiri reprezentacije mogu kvalificirati na OI preko SP-a koje počinje za 20 dana. Dakle, Hrvatska mora biti među četiri najbolje reprezentacije na nadolazećem SP-u, i to među nacionalnim timovima u koje se ne ubrajaju momčadi koje su se već kvalificirale.

Izvor: SN Foto: Ronald Goršić/CROPIX