OSTALI SPORTOVI TENIS

Ivanišević nadmašio Ivaniševića: ‘Neka si uzea turnir koji ćaća prije 30 i kusur nije moga osvojit!’

Nakon dugo vremena Vrbanićev perivoj ponovno je bio pretijesan za sve zaljubljenike u tenisku lopticu koji su došli na ovogodišnji 55. Memorijal Marijan Oršanića’, najpopularnijeg i najjačeg teniskog turnira u državi za uzraste do 14 godina. Odlična organizacija TK Karlovac najzaslužnija je za nastup čak 35 dječaka i 43 djevojčice iz više od 20 klubova i time je ovogodišnji Memorijal sasvim sigurno u ovoj sezoni svrstalo u sam vrh najkvalitetnijih i najmasovnijih natjecanja mladih teniskih nada na našem prostoru.

Dugogodišnji poznavatelji tenisa u gradu na četiri rijeke znaju da tko kod je u prošlosti nešto značio u tenisu bivše države morao se pojaviti i dokazati na Oršanićevom memorijalu u Karlovcu, po mnogima iza državnog prvenstva jednom od tri najjača turnira. Drugim riječima, tko je osvojio „Oršanića“ bio je teniska „faca“ i netko na koga se moralo računati u budućnosti.

Prvi domaći pobjednik bio je legendarni Ivica Šmit (1965. godine) na prvom Oršaniću, a to je poslije uspjelo poći za rukom od karlovačkih tenisača još jedino Igoru Peraku 2001. godine. Iako je TK Karlovac u svojoj bogatoj povijesti obilovao sjajnim igračima tek ova dvojica uspjela su se okititi naslovom pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji. Sama ta činjenica govori koliko je teško bilo osvojiti ovo prestižno natjecanje. Spomenimo još i to da su 2001. godine Igor Perak i njegov suparnik u finalu Tomislav Poljak bili pobjednici i u igri parova. Od Karlovčana još su u finalu igrali i Zdravko Švegar (1975. godine) i Dinko Gudelj (1984. godine). teniska legenda kluba s Korane Zdenko Hoppe bio je blizu završnice (1973. godine), ali je natjecanje zbog lošeg vremena prekinuto i nije završeno. Igračima koji su se dokazali na Oršanićevom memorijalu nakon toga su bila širom otvorena vrata ka reprezentativnim vrstama.

– Zanimljivo je za istaći da je na najjačem karlovačkom turniru za mladež kasnijih godina nastupao u svijetu proslavljeni tenisač Splićanin Goran Ivanišević i tenisačica Novosađanka Monika Seleš. Popularni „Zec“redoviti je gost teniskih terena kraj Korane – sjeća se dugogodišnji član Teniskog kluba Karlovac Dario Smojver te dodaje:

– Na ovogodišnjem je turniru Ivanišević pažljivo pratio igre svog sina Emanuela koji je pobjedom nadmašio i velikog tatu. Da bi možda mogao očevim stopama mali Emanuel najavio je u Karlovcu, osvojivši tradicionalni Oršanićev memorijal, turnir koji je ove godine okupio više od 70 dječaka i djevojčica iz cijele Hrvatske u zahtjevnim korona-uvjetima. Malo je onih koji znaju da osvajač Wimbledona i najbolji naš tenisač svih vremena nikada nije uspio osvojiti karlovački turnir.

Splićanin je u svom stilu upravo je tu činjenicu komentirao na svom Facebooku: „Neka si uzea turnir koji ćaća prije 30 i kusur godina nije moga osvojit!“ Tko je bolji – tata ili sin?! U Hrvatskoj je tata, a Karlovcu to je sin tu nema dileme … dokazano crno na bijelom. Tko zna, možda nam budućnost podari novog pobjednika Wimbledona!

Ima puno još zanimljivih priča vezanih uz Vrbanićev perivoj i „Zeca“ Ivaniševića koje nam je ispričao Dario Smojver, dugogodišnji Ivaniševićev prijatelji.
– Njegov najbolji prijatelj u Karlovcu bio je jedan od najboljih karlovačkih tenisača Dinko Gudelj kod kojeg je ‘Zec’ redovito prespavao. Jednom dok je još igrao na turniru u Karlovcu u konkurenciji do 12 godina temperamenti Splićanin nezadovoljan odigranim bodom bacio je svoj reket u zrak. Kako su krošnje stabala na terenu broj dva duboko ulazile u igralište reket je ostao visjeti na jednoj od grana, a drugi nije imao – kaže Dario.

Dario Smojver, Goran Ivanišević i Dinko Gudelj

Nakon kraće intervencije susret je nastavljen. Tko je pobijedio više se nitko ne sjeća ali se Dario Smojver sjeća jednog zanimljivog detalja s jednom turnira na kojima je sudjelovao i mladi Ivanišević:
– Splitski tenisači obožavali su karlovački turnir. Prvo, bili su u vrlo dobrim, prijateljskim, odnosima s domaćim igračima. Posebno su uživali u vožnjama biciklom. U tadašnje vrijeme gotovo svi domaći igrači dolazili su u klub biciklom. To se jako dopalo njihovim splitskim prijateljima koji su redovito posuđivali bicikle i uživali u vožnji do Džafera i po gradu, za razliku od brdovitog Splita. Nije bilo slobodnog bicikla pa sam jednom prilikom svoj bicikl posudio Goranu. Kad se vratio nakon nekih sat vremena vidim kako gura bicikl probušenih guma. To mu svaki put kad se sretnemo spomenem u šali. Rado se toga sjetimo. Gorana znam kao dragu osobu s kojim nikada nije bilo dosadno – sjeća se Dario.

Dolazak Ivaniševića na turnir u Karlovac iskoristili su brojne karlovačke teniske nade kako bi se fotografirali s najboljim hrvatskom tenisačem.
– Nema bolje motivacije za buduće mlade tenisače. Samo pola sata nakon objave fotografija na službenim stranicama kluba stiglo je 20 novih upita za upis u Tenisku školu. Bolju reklamu naš teniski klub nije si mogao niti zamisliti – zaključuje Dario Smojver.