GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

IVAN JANKOVIĆ: ‘Kao predsjednik kluba trudio sam se zadržati jedan zdravi, kvalitetni trend i kontinuitet po svim aspektima važnim za život i rad kluba’


„Vjerujem da će se u skoroj budućnosti pronaći adekvatno rješenje za naše prostorne probleme tj. izgradnju gimnastičke dvorane kako bi gimnastika u našem gradu doživjela pravu renesansu“, naglašava Ivan Janković donedavni predsjednik Gimnastičkog kluba Sokol Karlovac i od KŠZ-a nagrađeni sportski djelatnik za 2020.

Nagrada za sportskog djelatnika godine dolazi nakon što ste otišli s funkcije predsjednika GK Sokol Karlovac. Profesore zar to priznanje nije moglo doći i ranije?
– Za priznanje nikada nije kasno! Logično je da dolazi nakon nekog vremenskog odmaka kako bi se ocijenio nečiji rad i procijenio učinak na život i rad kluba a samim tim i doprinos široj športskoj zajednici.

Slično je učinio i Željko Šančić, dugogodišnji predsjednik Sokola. Nije li to znak da vodstvo kluba prepuštate mladim snagama?
– Željko Šančić je više od dva desetljeća ‘gimnastički zamašnjak’ i to na svim razinama, od nacionalne, regionalne, županijske i gradske. Naš klub, između ostalog, krasi i naglašeno generacijsko jedinstvo. Spoj ogromnog životnog, športskog i gimnastičkog iskustva starijih generacija i zdrave športske ambicije mladih snaga.

Istina, klub godinama sustavno radi na odgoju svojih članova?
– Činjenica je da vodstvo kluba pažljivo i sustavno radi na odgoju i formiranju svojih članova, kako u smislu postizanja vrhunskih športskih rezultata tako i u smislu preuzimanja određenih klupskih funkcija. Mlade snage donose novi, uvijek potrebni elan i energiju, a stariji mudrost i iskustvo.

Vidim i da vrlo cijenite vaše klupske legende?
– Svatko onaj tko provede svoj radni i životni vijek sudjelujući u životu i radu kluba, kao aktivni športaš, profesionalni ili amaterski klupski djelatnik te na bilo koji drugi način doprinosi uspjehu i razvoju kluba, za nas je športska i gimnastička legenda. U analima našeg kluba takvih je puno ali dopustite spomenuti i prisjetiti se Katice Horvatić, France Blašković i Ivana Beline o kojima će sadašnje srednje i mlađe generacije još godinama govoriti i nazivati ih legendama.

Kakav klub ostavljate iza sebe?
– Kao predsjednik kluba trudio sam se zadržati jedan zdravi, kvalitetni trend i kontinuitet po svim aspektima važnim za život i rad kluba. Što se tiče športskih uspjeha i rezultata sa ponosom ističemo Petru Furač, državnu reprezentativku sa zavidnim rezultatima na prvenstvima Hrvatske i svjetskim kupovima. Naša Anamarija Palijan-Vračević i Jurica Suhin dugogodišnji su gimnastički suci najvišeg, nacionalnog i međunarodnog ranga, članovi su radnih tijela HGS-a.

Možete se pohvaliti i velikim broje djece?
– Točno. Što se tiče masovnosti i upisa novih mladih vježbača i vježbačica, vlada veliki interes a roditelje smo primorani bilježiti u listu čekanja. Dugogodišnja suradnja s Hostelom Karlovac u Selcu i veliko iskustvo u organiziranju i provođenju Ljetnog međunarodnog gimnastičkog kampa svakako je doprinos popularizaciji gimnastike i suradnje u bližem okruženju. Sve to pokazuje koliko je gimnastika kao bazični šport popularna i koliko smo kao klub dome doprinijeli.

Respektabilan ste klub, primjer mnogima i po skrbi za imovinu i poslovanju?
– Dobro da ste me to pitali. Što se tiče poslovanja mogu reći da smo financijski skromni ali stabilni te uredno podmirujemo sve svoje obveze i planiramo ulaganja u edukaciju naših trenera i sudaca te kontinuirano obnavljanje fonda gimnastičkih sprava i opreme. Novo rukovodstvo kluba i novog, agilnog predsjednika Juricu Suhina, čekaju novi izazovi i uspjesi a kao član Upravnog odbora u tome ću nesebično i sa zadovoljstvom sudjelovati.

Karlovačka gimnastika uvijek ima nekoga u vrhu KA-sporta. U čemu je tajna uspjeha kluba?
– Uspjeh je višeznačan; sinergijsko vođenje kluba s realnim planovima i očekivanjima, rad u dvorani svih naših trenera, profesionalnih i amaterskih, koji svojim entuzijazmom i stručnošću uspijevaju naše gimnastičare i gimnastičarke dovesti do najviših nacionalnih i međunarodnih uspjeha te razumijevanje i nemjerljiva podrška roditelja. Naravno, nezamjenjiva je uloga športskih asocijacija koje organizacijski i materijalno prate klub u njegovim uspjesima. U tom smislu, vjerujem da će se u skoroj budućnosti pronaći adekvatno rješenje za naše prostorne probleme tj. izgradnju gimnastičke dvorane kako bi gimnastika u našem gradu doživjela pravu renesansu.

Foto: Facebook