MAČEVANJE OSTALI SPORTOVI

GOLDEN FOIL OF ZAGREB 2022: Antonio Gojak dokazao da mu je mjesto među najboljim svjetskih floretašima

Pod nazivom 3. Zagreb Golden Foil u Zagrebu je održan međunarodni turnir u mačevanju za floretaše na kojem su prvi put nastupili natjecatelji Mačevalačkog kluba Karlovac, s pet natjecatelja.

Inače, Zagreb Golden Foil je najjače seniorsko natjecanje poslije Svjetskog kupa i Svjetskog prvenstva ove godine. Nastupila su sveukupno 102 natjecatelja iz 20 država s četiri kontinenta. Uz našeg najtrofejnijeg mačevaoca Petra Fileša, koji je sada već jedan od vrhunskih svjetskih mačevaoca, natjecalo se još 11 odličnih i perspektivnih hrvatskih natjecatelja.

Karlovčani Antonio Gojak, Anton Mravunac i Sven Prpić nastupili su u kategoriji seniora, juniora Andrija Kirinčić a kod kadeta Luka Bublić. Antonio Gojak je dokazao da mu je mjesto među najboljim svjetskih floretašima. U grupnom dijelu natjecanja satelit seniorskog turnira Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) za muškarce u disciplini floret ostvario je 4 pobjede protiv predstavnika Amerike, Velike Britanije, Mađarske i Ukrajine, a izgubio je od natjecatelja iz Slovače i Mađarske. S postignutim rezultatom plasirao se među najbolja 64 borca na turniru. Za ulazak među 32 najbolja floretaša poražen je od predstavnika od Ukrajine s rezultatom 15:7, zauzevši 40. mjesto u konkurenciji 102 borca.

Prvo mjesto osvojio je talijanski mačevalac Filippo Macchi, srebro na turniru osvojio je dvostruki pobjednik Daniel Dosa iz Mađarske, dok su treće mjesto podijelili Yat Long Lee iz Hong Konga i Davide Filippi iz Italije.

Mačevanje je iznimno popularno u svijetu, a svake godine u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sport, okuplja sve više zaljubljenika, a turnir raste iz godine u godinu. Hrvatski mačevalački savez i Mačevalački klub Dubrava su organizatori ovogodišnjeg turnira koji svake godine privlači sve više vrsnih mačevaoca iz Europe i svijeta.

Izvor: Zagreb info Foto: Press