OSTALI SPORTOVI ŠAH

Danas svečano otvaranje 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura

U zagrebačkom hotelu Westin danas će biti otvoren 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira. Prijenos svečanog otvaranja možete pratiti na Drugom programu HTV-a od 17.30 sati.

Deset vrhunskih svjetskih velemajstora, predvođenih bivšim peterostrukim prvakom svijeta Norvežaninom Magnusom Carlsenom, ponovno će snage odmjeriti u Hrvatskoj.

Četvrti po redu Croatia Grand Chess Tour održava se u Zagrebu od 4. do 9. srpnja pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta, a najbolji svjetski velemajstori ponovno će pred zagrebačkom publikom igrati u Kristalnoj dvorani hotela Westin.

Prijenos svečanog otvaranja turnira je danas u 17.30, uz prijenos na HTV-u 2. Prvi potez simbolički će ponovno povući predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i najbolji i najutjecajniji šahist u povijesti Gari Kasparov, koji je i utemeljitelj svjetske serije Grand Chess Toura, te prvi na svjetskoj rang-listi Magnus Carlsen.


RASPORED 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA:

Utorak, 4. srpnja 17.30 sati – Svečano otvaranje 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura
Srijeda, 5. srpnja 15 sati – Rapid turnir (prva tri kola u 15.00, 16.30 i 18.00 sati)
Četvrtak, 6. srpnja 15 sati – Rapid turnir (4., 5. i 6. kolo)
Petak, 7. srpnja 15 sati – Rapid turnir (7., 8. i 9. kolo)
Subota, 8. srpnja 15 sati – Blitz turnir (svakih pola sata)
Nedjelja, 9. srpnja 14 sati – Blitz turnir (svakih pola sata), podjela nagrada i svečano zatvaranje

Prošlogodišnji pobjednik u Zagrebu bio je najbolji šahist današnjice Magnus Carlsen koji je osvojio prvu nagradu od 40.000 dolara. Carlsen je u Westinu pobijedio ispred najboljeg mladog šahista svijeta, francuskog Iranca Alireze Firouzje, na kraju ukupnog pobjednika Grand Chess Toura 2022. godine.


VRHUNSKI SVJETSKI VELEMAJSTORI U HRVATSKOJ

Ovogodišnji SuperUnited Croatia Grand Chess Tour imat će puno popratnih događanja i bit će pravi šahovski festival najviše kategorije.

U subotu, 8. srpnja u organizaciji Kasparov Chees Foundation, Europske šahovske akademije, Trenerske komisije Europskog šahovskog saveza i Fonda Garry Kasparov Adriatic, u hotelu Westin održat će se Europska konferencija trenera na koju su pozvani svi koji se bave ili bi se željeli baviti šahovskom edukacijom.

Glavni govornik na Europskoj konferenciji trenera bit će Gari Kasparov, a sudjelovanje je potpuno besplatno. Istoga dana, 8. srpnja navečer organiziran je Open Blitz turnir s nagradnim fondom od 3100 eura (za 1. mjesto 800 eura).

U sklopu 4. SuperUnited Coratia Grand Chess Toura bit će organizirani i pojedinačni blitz turniri za mlade do 16 godina, do 13 godina i do 10 godina, te za žene.

Na popratnim događanjima uz 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour bit će ukupno uključeno više od 300 šahista i šahistica iz Hrvatske i inozemstva.


U Kristalnoj dvorani na Rapid&Blitz turniru igrat će sljedećih deset velemajstora, a čak šest igrača s ovog turnira je među prvih deset na svjetskoj rang-listi:

Magnus Carlsen (Norveška) – 1. na svjetskoj rating listi;
Ian Nepomniachtchi (FIDE) – finalist meča za titulu prvaka svijeta, 5. na svjetskoj rejting-listi;
Alireza Firouzja (Francuska) – 6. na svjetskoj rejting-listi sa samo 19 godina;
Fabiano Caruana (SAD) – 3. na svjetskoj rejting listi;
Viswanathan Anand (Indija) – peterostruki prvak svijeta, 9. na svjetskoj rejting listi;
Richard Rapport (Rumunjska) – 10. na svjetskoj rejting listi;
Dommaraju Gukesh (Indija) – 17. na svjetskoj rejting listi;
Jan-Krzysztof Duda (Poljska) – 20. na svjetskoj rejting listi;
Ivan Šarić – najbolji hrvatski šahist;
Konstantin Lupulesku – rumunjski velemajstor.


Pored najboljeg svjetskog šahista Magnusa Carlsena, kojem će ovo biti treći nastup u Zagrebu (u dosadašnja dva dvostruki pobjednik 2019. i 2022. godine), nastupit će i dva čudesna mlada igrača – 19-godišnji Alireza Firouzja, koji je već sa 12 godina bio seniorski prvak Irana i 17-godišnji Indijac Dommaraju Gukesh koji se nameću kao potencijalni budući prvaci svijeta.

Ian Nepomniachtchi je finalist meča za titulu prvaka svijeta, a na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru ponovo će igrati i peterostruki prvak svijeta Viswanathan Anand uz ostale igrače iz vrha svjetskog šaha i našeg najboljeg velemajstora Ivana Šarića koji ne propušta nastupe u Zagrebu.

Uz vrhunske svjetske igrače biti i najveći šahist u povijesti Gari Kasparov, pa će se u hotelu Westin ponovo istodobno naći zajedno tri svjetska prvaka koji su obilježili povijest šaha: Kasparov, Carlsen i Anand.

Rapid&Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Tour u Zagrebu (u ubrzanom i brzopoteznom šahu) igra se za nagradni fond od 175.000 dolara.

Izvor: HRT Sport Foto: Twitter