ATLETIKA OSTALI SPORTOVI

BRUNO BELČIĆ: U budućnosti bih htio postati konstantan na europskim i svjetskim prvenstvima i otići na Olimpijske igre

Danas jedna od rijetkih karlovačkih sportskih obitelji je obitelj Belčić. Žive u gradskom kvartu gdje dominiraju rukomet i veslanje. No, ti ih sportovi nisu privukli kao većinu dubovačke djece već su ostali dosljedni „kraljici sportova“ i vjerni svojoj obiteljskoj tradiciji. Majka Alenka Belčić, profesorica Kineziologija na dubovačkoj osnovnoj školi, bila je uspješna atletičarka Karlovca. Otac Saša Belčić je prije 30-ak godina bio najbolji karlovački atletičar, rekorde na 3000 i 5000 metara i 2000 metara sa zaprekama. Danas je uspješan profesionalni atletski trener, dobitnik priznanja KŠZ za najboljeg trenera 2020. godine, i to ne po prvi put. Njihov sin Andrej također se bavi atletikom. U ovom kratkom razgovoru za KAŠ nije riječ o mami, tati i mlađem bratu već o starijem sinu i bratu – Bruni Belčiću, danas najboljem karlovačkom atletičaru, izabranom za najuspješnijeg sportaša Karlovca za 2020.

– Velika je čast biti najbolji u svom rodnom gradu i sigurno će me to priznanje dodatno motivirati, kako na treninzima tako i na nadolazećim natjecanjima. Prva bi se trebala održati već početkom veljače tako da ću sigurno biti motiviran. Htio bih se ovom prigodom zahvaliti svima koji su glasali za mene i prepoznali moj naporan rad i volju, kao i rezultate koji će, nadam se, u budućnosti biti još bolji – započeo je naš razgovor Bruno Belčić, atletičar Atletskog kluba Karlovac koji je ponio naslov najboljeg sportaša grada za prošlu godinu.

Kakav ti je program nastupa u ovoj godini?
– Ovako, ove godine se održava dosta domaćih i međunarodnih natjecanja na kojima mogu nastupiti. Od domaćih bih svakako htio istaknuti prvenstva Hrvatske za seniore i mlađe seniore koja će se održati na našoj novoj atletskoj stazi u Karlovcu. Već bih sad pozivao sve naše sugrađane kad budu natjecanja da dođu pogledati i podržati sve karlovačke atletičare koji će tada nastupiti. No, najvažnije natjecanje za mene ove godine je zasigurno Europsko prvenstvo za mlađe seniore koje se održava u Norveškoj. Normu sam prošle godine već bio ispunio i nadam se odličnom rezultatu i plasmanu. Osim toga, mogao bih nastupiti i na prvenstvu Mediterana u Španjolskoj i ekipnom Kupu Europe. To su natjecanja koja su mi u prvom planu. Zaista bi mi puno značilo da odem na sva ta natjecanja, a još bi mi više značilo kada bih ove godine postigao osobni rekord u utrci sa zaprekama i da se približim državnom rekordu do kojeg mi trenutno fali 17 sekundi. Ove godine održavaju se i Olimpijske igre, ali to će morati još malo pričekati. Norma je zasad ipak prejaka.

Koji su ti dugoročni sportski planovi?
– U budućnosti bih htio postati konstantan na europskim i svjetskim prvenstvima i uz malo sreće otići na Olimpijske igre koje su san svakog sportaša. Sljedeće se održavaju u Parizu 2024. i nadam se da ću se do tada spustiti ispod norme do koje mi trenutno fali 35 sekundi.

Kakva je po tebi budućnost karlovačke atletike sada nakon što ste dobili atletsku stazu?
– Vjerujem da će atletika s novom atletskom stazom na našem atletsko-nogometnom stadionu kraj Korane sve više i više napredovati i da će rezultati će biti sve bolji. Staza nam jako puno znači, apokon imamo prave uvijete za treniranje. Po meni naša staza je jedna od boljih u Hrvatskoj, ako ne i najbolja. Sada napokon mogu vježbati zapreke i na treningu, a ne samo na natjecanju …

Tko još od atletičarki i atletičara iz AK Karlovca obećava?
– Imamo puno odličnih atletičara i atletičarki koji naporno treniraju i postižu odlične rezultate. Najprije bi htio spomenuti Lovru Kasunića koji je 2003. godište i radi sve treninge zajedno sa mnom. Mislim da ima dobre predispozicije razviti se u odličnog atletičara. Osobno mi najviše pomaže i podržava me kod dugih i dosadnih kilometraža. Hrvoje Neralić i Lea Novković također postižu sjajne rezultate na preponama. Lei malo fali do norme za europsko i svjetsko juniorsko prvenstvo, a Hrvoju za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo. Helena Valentić bi u idealnim uvjetima kakve naš klub ima sada mogla postići normu za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo. Vjerujem da bi ove godine Atletski klub Karlovac mogao imati pet nastupa na velikim natjecanjima. Koliko je to dominantno pokazuje Europsko juniorsko prvenstvo 2019. na kojem su iz cijele Hrvatske nastupila četiri atletičara. Tu su i još Borna Burić, Franjo Špišić i moj mlađi brat Andrej Belčić koji su kao i Lovro 2003. godište. Dobro i marljivo treniraju – ovime je zaključio razgovor Bruno Belčić.

Foto: R. Fajt/Kaportal, Facebook