OSTALI SPORTOVI PRENESENO

BRONČANA BRAĆA: Sudac im je odnio zlato, a Fantele su sa 71 negativnim bodom završili treći

I kad mu malo toga ide na ruku, Šime Fantela će iz svega izvući najbolje. Takav je, naime, najbolji hrvatski jedriličar svih vremena.

Uvjeti na austrijskom jezeru Attersee bili su u šest dana Europskog prvenstva klase 49er najčešće na samoj granici regularnosti, Šime i brat Mihovil su se borili sa svima, uglavnom sa sucima, uzeli svoju drugu medalju u klasi, koja je vrlo lako mogla biti zlatna. Druga nakon senzacionalnog svjetskog zlata u Aarhusu 2018. godine kad su šokirali sve, pa i sami sebe.

Da su im se poklopile neke stvari, braća bi bila uvjerljivo prva, s europskim zlatom oko vrata. U konačnici, Fantele su sa 71 negativnim bodom završili kao treći nakon 12 regata (6 u kvalifikacijama, 6 u Zlatnoj skupini) u šest turbulentnih dana u Austriji. Prvaci su postali Nijemci Tim Fischer i Fabian Graf sa 60 negativnih bodova, srebro je pripalo domaćinima Benjaminu Bildsteinu i Davidu Husslu sa 63 negativna boda.

Šimi je ovo bila čak 16. medalja s najvećih natjecanja, 14 – uključujući olimpijsko zlato iz Rio de Janeira – osvojio je s Igorom Marenićem u klasi 470. Što je rekao Ivan Kljaković Gašpić nakon zlata u Aarhusu, Šime Fantela je čudo od jedriličara, neprikosnoven u Hrvatskoj i jedan od najboljih na svijetu. Da mu je dati kormilo na America’s Cupu, tko zna, možda bi i tamo pobijedio.

Izvor SN/D. Burazin