OSTALI SPORTOVI ZAJEDNICE SPORTOVA

Branimiru Bašiću novi četverogodišnji mandat na čelu HVS-a, potpuni poraz oponenta!

Na nedavno održanoj Izbornoj Skupštine Hrvatskog veslačkog saveza (HVS) Branimir Bašić, kao jedini kandidat za predsjednika, sa 19 glasova za i jednim protiv, ponovno je izabran za predsjednika krovne sportske asocijacije veslanja u Hrvatskoj na mandat od četiri godine.

Na prijedlog novoizabranog predsjednika za članove Izvršnog odbora jednoglasno izabrani su: Benaković (VUK), Gamulin (VSD), Ivančić (GUS), Kapović, Klak i Matulić (JZD), Rajle Brođanac, Salopek i Smilović (JRI) i Stanković (IST). Potom su u sastav Nadzornog odbora jednoglasno izabrani Grujina (TRE), Malaa i Prentašić (JAR).

Nakon izbora Bašić je naglasio:
– Pozivam prisutne na suradnju u predstojećim projektima među kojima je kao prvo Olimpijske igre u Tokiju za koje već imamo dvije posade, ali se nada kako bi još koja posada mogla ostvariti normu. Zatim, treba početi s novim projektom a to su Olimpijske igre u Parizu. Tu je još i organizacija regate Svjetskog kupa te razvoj obalnog veslanja koje u svijetu zauzima sve značajnije mjesto. Potrebna je suradnja s nadležnim institucijama, poput Ministarstva turizma i sporta, kako bi se pomoglo klubovima da što lakše prebrode ovu godinu i sve dodatne troškove nametnute pandemijom.

U protekle četiri godine kupljeno 10 vrhunskih natjecateljskih veslačkih čamaca s pripadajućim veslima, 3 čamca s izvanbrodskim motorom i prikolicama, terensko vozilo za vuču čamaca, 5 veslačkih trenažera, informatička oprema i elektronička oprema za praćenje i provedbu treninga. Četvero trenera sufinancirani su na osnovom kriterija iz programa HOO-a. Sufinancirali su i sve klupske trenere koji su sudjelovali na pripremama i natjecanjima kao treneri posada izborne vrste.

– Dobivanjem koncesije Veslački centar u Zatonu ostvaruje svoju izvornu funkciju te je infrastrukturno podignut na višu razinu potpisivanjem ugovora o donaciji i nabavom pontona od strane Žiža d.o.o. Započeta je suradnja s HEP-om, Gradom Sinjem, Hotelom Alkar i općinom Hrvace kako bi i veslački centar na Peruči osmislili i osposobili za nesmetano i optimalno korištenje za naše potrebe – naglasio je iz izvješća predsjednik Bašić dodavši:

– Za potrebe veslanja na RŠC-u Jarun u tijeku je izrada dva dodatna montažna hangara za čamce i veslačku opremu. Potpisan je ugovor o suradnji s proizvođačem vrhunskih natjecateljskih čamaca Filippijem za razdoblje 2018. do 2021. godina. Sve to je našim veslačima i njihovim trenerima omogućilo da ostvare najveću vrijednost.

TRIDESETAK VESLAČKIH MEDALJA

Rezultati hrvatskih veslača u zadnje četiri godine jesu: dvije zlatne i dvije srebrne medalje sa svjetskih seniorskih prvenstava, dvije zlatne i jedna srebrna 3 medalja s europskih seniorskih prvenstava, dva zlata, tri srebra i dvije bronce sa svjetskih kupova, zlato na Mediteranskim igrama, četiri srebra i dvije bronce s europskih prvenstava za veslače do 23 godine, dva zlata i jedna bronca sa svjetskih juniorskih prvenstava te tri zlata s europskih juniorskih prvenstava i dvije ostvarene norme za nastup na Olimpijskim igrama.

– Ti rezultati svrstali su veslanje među najuspješnije hrvatske sportove te predstavljaju respektabilni kontinuitet kvalitetnog rada i suradnje klubova i Hrvatskog veslačkog saveza. Isto tako ti rezultati nas i obvezuju i zahtijevaju daljnje progresivne pomake u organizaciji i realizaciji novih zacrtanih ciljeva – daljnji napredak i očuvanje postojeće vrhunske veslačke kvalitete, te podizanje konkurentnosti hrvatskog veslačkog sustava prema istovrsnim sustavima drugih zemalja – rekao je Bašić.

Bašić u osjeti Veslačkom klubu Korana

– Osobno mislim da se nije napravilo malo, stoga zahvaljujem veslačima i njihovim trenerima, klubovima, svojim suradnicima i svima vama koji ste pomagali na bilo koji način u ostvarenju naših veslačkih ciljeva – zaključio je u svom izvješću o radu stari-novi predsjednik HVS-a.

Financijsko poslovanje, kao i revizijsko izvješće također su dobili „zeleno svjetlo“ skupštinara.

Uoči Izborne skupštine na adrese većine klubova stigli su dopisi koje im je uputio Srećko Šuk, trener srebrnog olimpijca Damira Martina, ali i bivši veslački izbornik. U svojim dopisima Šuk aktualnog predsjednika HVS-a Branimira Bašića zove “velikim vođom” te zagovara njegovu smjenu. Zamjera mu obmanjivanje veslača i klubova, pa tako i javnosti.

Ponovnim izborom Branimira Bašića za predsjednika, i to uvjerljivom većinom, sve insinuacije koje su prije skupštine plasirane od oponenta doživjele su svoj fiasko. Postignuti rezultati veslača također idu Bašiću u prilog.

Foto: arhiva HVS