OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

BERBA ODLIČJA: Nevjerojatne igre za Sloveniju, susjedi slave još dvije medalje

Snowboarderska natjecanja u paralelnom veleslalomu donijela su novo veliko slavlje Sloveniji koja je srebrom Tima Mastnaka i broncom Glorije Kotnik došla već do pet odličja u Pekingu nakon samo četiri natjecateljska dana.

Najveća junakinja ženske utrke ponovno je bila svestrana Čehinja Ester Ledecka, a do zlata u muškoj konkurenciji došao je austrijski veteran Benjamin Karl. Ester Ledecka prije četiri je godine u Pjongčangu ušla u povijest kao prva olimpijka koja je na istim igrama osvojila zlatne medalje u dva različita sporta. Najprije je senzacionalno pobijedila u super G-u u alpskom skijanju, a nakon toga je osvojila zlato i u paralelnom veleslalomu u snowboardingu. I dalje jednako obožava spuštati se na dasci i na skijama, pa je i u Peking došla s namjerom da lovi medalje u oba sporta. U snowboardu je cilj ispunila, obranila je zlato, a sada pažnju može okrenuti prema skijanju, u kojem je čekaju nastupi u super G-u i spustu.

  • Da sam se odlučila samo za skijanje u protekle četiri godine, danas bih bila ovdje, gledala utrku i bila bih jako tužna što se ne mogu natjecati – rekla je Ledecka, koja si je dala nadimak “dvostruka prijetnja”.

Tek ćemo vidjeti je li spremna za novu senzaciju u skijanju, ali u snowboardingu je definitivno odradila sjajan posao. U finalu je pobijedila Austrijanku Danielu Ulbing, a koju minutu ranije je do bronce iznenađujuće došla Slovenka Gloria Kotnik, koja u Svjetskom kupu nikad nije bila na postolju, a tek nedavno se vratila s porodiljnog.

Njezin sunarodnjak Tim Mastnak izgubio je u finalu od Austrijanca Benjamina Karla (36), koji je još 2010. u Vancouveru osvojio srebro, a četiri godine kasnije u Sočiju i broncu:

  • Kad sam bio dijete, napisao sam na listu papira da ću jednog dana biti najbrži na svijetu i olimpijski pobjednik – rekao je Karl.

Misiju je u utorak uspješno priveo kraju …

Izvor: SN/Vedran Božičević Foto: Marco Bertorello/AFP