OSTALI SPORTOVI REKREACIJA

BANKARSKE IGRE: Brončana Vlatka Ivošević, ostalima je bilo najvažnije sudjelovati i dati sve od sebe

Mali Lošinj je godinama već u svibnju domaćin sportskih susreta radnika poslovnih banaka Hrvatske i djelatnika FINA-e. Prošle godine Igre su obnovljene a ove godine održavaju se po 49. puta.

Nekad su na Igrama sudjelovale gotovo sve poslovne banke u Hrvatskoj s gotovo tisuću djelatnika-sportaša ali ih je iz godine u godinu sve manje, dijelom zbog pandemije, ali i „stezanja remena“ u pojedinim bankama. No ove godine, bez pandemije, odazvao se lijepi broj od oko 900-injak „bankara“ iz 16 banaka i FINA-e, a pridružila im se i HANFA.

Ipak je najvažnije je sudjelovati i dati sve od sebe, iako osvojene medalje i pehari nisu za odbaciti. Dapače! Radnici banaka natječu se u 16 disciplina: malom nogometu, tenisu i stolnom tenisu, mini-golfu, streljaštvu, kuglanju, krosu, odbojci i odbojci na pijesku, plivanju, košarci, potezanju konopa, pikadu, boćanju, badmintonu i šahu.

Djelatnici iz najstarije poslovne banke u Karlovcu, Karlovačke banke, na Lošinj su otputovali su s 13+2 djelatnika-sportaša: Suzana Škrak, Vlatka Ivošević, Aleksandra i Jurica Žitko, Snježana Jalžabetić, Udina Kušećek Mesić, Mladen Požar, Nikola Mrljak, Viktor Fundurulić, Ivan Draganjac, Damir Ivić, Josip Stjepanović i Igor Pavlačić te umirovljenici Ivanka Brodarić i Mladen Strukan koji je kao dugogodišnji član Organizacijskog odbora nositelj titule „počasnog člana“.

Godinama su iz Karlovačke banke u Karlovac donosili prva mjesta u mini-golfu, ponekad i u pikadu i krosu … Najslavnija mini-golferica bila je višestruka prvakinja Igara Sanja Zahradka, ali je i Ivica Rukavina imao preciznu ruku. Prethodnih Igara u krosu se medaljom znala okititi i Vlatka Ivošević koja je i inače poklonica trčanja pa je i na ovogodišnjim Igrama zauzela 3. mjesto u „svojoj disciplini“ i za to zaslužila brončanu medalju.

Rezultati radnika Karlovačke banke:

ŽENE
Mini-golf: 9. mjesto (16) 149 udaraca
Streljaštvo: 10. mjesto (12) rezultat 288
Kros: 6. mjesto (14), pojedinačno 3. mjesto Vlatka Ivošević
Odbojka na pijesku: KABA – IKB Umag 0:2

MUŠKARCI
Mini-golf: 4. mjesto (16) 115 udaraca
Streljaštvo: 9. mjesto (14) rezultat 456
Stolni tenis: HPB – KABA 2:0
Kros: 14. mjesto (14)
Odbojka na pijesku: KABA – Partner 1:2
Mali nogomet: HBOR – KABA 3:0
Tenis: KABA – ZABA 0:2

MIX
Boćanje: KABA – FINA 5:13
Pikado: Partner – KABA 3:2


KAKO JA NASTALA TRADICIJA ODRŽAVANJA BANKARSKIH SPORTSKIH SUSRETA?

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj je započeo trend održavanja radničkih sportskih igara. Igre su održavali građevinari, naftaši, grafičari i mnogi drugi.

Godine 1969. i 1970. radnici SDK (danas FINA-e) organizirali su svoje igre i pozvali radnike Privredne banke Zagreb da sudjeluju na njihovim igrama. Djelatnik PBZ-a, Ivo Maglica koji je kao gost sudjelovao na tim Igrama, došao je na ideju da PBZ kao velika banka sa svojim članicama koju su tada činile 14 poslovnih jedinica, organizira svoje, PBZ-ove igre. Već u jesen 1970. sindikat Banke sazvao je sastanak predstavnika sindikata banka članica na kojem je odlučeno da se slijedeće godine organiziraju sportske igre.

Inicijativni odbor na čelu s Antom Lonićem uspješno organizira prve igre u Petričanima, od 20.-23. svibnja 1971. godine. Organizirale su pod nazivom Sportske igre radnika udruženih banaka SR Hrvatske s Privrednom bankom Zagreb. Na prvim Igrama je sudjelovalo 96 sportaša i 43 sportašice.