BICIKLIZAM OSTALI SPORTOVI

4ISLANDS MTB RACE : Boris Basta i Domagoj Milaković sudjeluju na brdsko-biciklističkoj utrci na kvarnerskim otocima

Prologom u Baškoj na otku Krku započela je petodnevna etapna brdska biciklistička utrka 4 Islands MTB race, koja se već osmu godinu održava na kvarnerskim otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu. Na utrci nastupaju i karlovački biciklisti Boris Basta i Domagoj Milaković.

Preko 200 timova, iz više od 30 zemalja će u sklopu 4 Islands MTB utrke, u pet dana prijeći 291 kilometara staza i 6150 metara ukupnog visinskog uspona. Utrka na četiri kvarnerska otoka funkcionira i kao kvalifikacijski događaji za legendarnu utrku serije Epic, The Absa Cape Epic.

Boris Basta i Krešimir Franić nastupaju za Cycling Team Lošinj u kategoriji Grand Masters, a Domagoj Milaković i Marko Grahli za Cres Cycling Team u kategoriji Masters – 12 kilometara vožnje, 250 metara penjanja, staze na obalnim liticama, šumoviti usponi i stjenoviti spustovi bili su poligon ovogodišnjeg Prologa 4Islands MTB Hrvatska. Basta i Franić odvezli su stazu u vremenu 36:09 te zauzeli 4. mjesto, dok su Milaković i Grahli vozili 37:29 i trenutno su na 17. mjestu. Sutra ih očekuje zahtjevna etapa na otoku Krku sa startom i ciljem u Baškoj u dužini 78 km i 1700 m visinske razlike.

Od prošle godine, 4Islands MTB race je dio Epic series Ironman grupe pa je kvarnerska utrka tako postala dio prestižne serije utrka Epic series, uz utrke u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi, a za cilj ima promociju brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko
godina su to i prepoznali.

Kao dio Epic Series, globalnog portfelja najboljih utrka brdskog biciklizma koji uključuje i Absa Cape Epic u Južnoj Africi, 4Islands MTB Croatia privlači neke od najboljih svjetskih profesionalnih biciklista, ali i biciklista amatera koji dolaze sa svih strana svijeta. Na ovogodišnjem izdanju očekuje nas mnoštvo profesionalnih timova koji će na otočnim stazama dati sve od sebe kako bi preuzeli pobjednički CIOVITA dres i naslov pobjednika 4Islands MTB Croatia.

Favoriti muške utrke su timovi Buff Megamo, Bulls i Speed Company Racing. Buff Megamo je došao u Hrvatsku s dva tima. Hugo Drechou i Hans Becking utrkivat će se kao Buff Megamo dok će se Peter Pruus i Enrique Morcillo Vergara utkrivati kao Buff Megamo 2. Buff Megamo tim ima bogato iskustvo u Epic Series, a uz to su prešli 8 ciljeva na Absa Cape Epicu, 10 na SPAR Swiss Epicu, 4 na 4Islandsu i 4 na Andorra MTB Classicu.

Tim Bull je tijekom godina postao gotovo pa sinonim za Epic Series, a posebice za Absa Cape Epic. Na 2023 4Islands MTB Croatia, Bullse predstavljaju Simon Schneller i Alban Lakata. Scheller i Lakata odlučili su ponoviti rezultate postignute na nedavnom Absa Cape Epicu gdje su u utrci s partnerima zauzeli 15. i 10. mjesto. Georg Egger i Lukas Baum proslavili su se na Epic Series sceni 2022. godine, kada su u spektakularnoj završnici odnijeli pobjedu zadnjeg dana 2022 Absa Cape Epica. Kasnije te godine ponovili su uspjeh i pobijedili zadnji dan Andorra MTB Classic-Pyrenees (sada Andorra Epica). Njemački tim za dlaku je ponovio svoju Absa Cape Epic pobjedu u ožujku ove godine, ali su na kraju osvojili drugo mjesto.

Foto: Samir Čerič Kovačević i Marija Piroshki