ODBOJKA VIJESTI IZ HOO

U 56. godini preminuo Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i član Vijeća HOO-a

Nakon teške bolesti je u Zagrebu u 56. godini života preminuo predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora Ante Baković. Bio je ugledni poduzetnik, neumorni sportski djelatnik i veliki zaljubljenik u odbojku.

Ante Baković rođen je 14. svibnja 1967. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon preseljenja u Zagreb 1986. godine, upisao je Fakultet prometnih znanosti, na kojem je diplomirao 1991. godine. Sudionik je Domovinskog rata, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom Domovinske zahvalnosti te Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Ukazom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana dobio je čin bojnika Hrvatske vojske. Sportsko-dužnosničku karijeru započeo je 1993. kao predsjednik Hrvatskog akademskog odbojkaškog kluba Mladost, a uspješnim radom u odbojci iskazivao se sve do prerane smrti.

Godine 2002. Baković postaje član Skupštine Zagrebačkog športskog saveza te po drugi puta predsjednik HAOK Mladost. U tom je razdoblju klub postigao brojne velike uspjehe u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji te hrvatskoj reprezentaciji podario neka od najvećih odbojkaških imena. Dvije godine kasnije (2004.) Ante Baković dolazi na čelo Hrvatskog odbojkaškog saveza, kao predsjednik s vrlo teškom zadaćom – biti domaćin i organizirati Europsko prvenstvo za žene 2005. Trijumfalna organizacija ipak nije bila dovoljna za sačuvati Savez od neizbježnog stečaja, te 2006. godine završava mandat predsjednika, ali ostaje član Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza kroz to turbulentno razdoblje – od stečajnog postupka do novog početka pod imenom Hrvatska odbojkaška udruga. Godine 2017. godine ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza te po drugi puta dobiva u ruke „vrući kesten“. Savez je bio u dugovima, na rubu stečaja, obje reprezentacije u lošem stanju, domaća liga pred krahom. Čvrstom rukom, jasnom vizijom, nepristranim te beskompromisnim odlukama i ozbiljnim financijskim restrukturiranjem tijekom tog mandata donosi preokret u hrvatsku odbojku i podiže Hrvatski odbojkaški savez u sam vrh hrvatskog sporta. Odlukom Vlade RH imenovan je članom Nacionalnog vijeća za sport, a na izbornoj Skupštini HOO-a u listopadu 2020. izabran je za člana vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo nagradu Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) za uspješan rad, a u ljeto 2020. godine reizabran je za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza. Na toj je dužnosti izgarao, unosio cijelog sebe sve dok teška bolest nije uzela maha.

Odlaskom Ante Bakovića odlazi i jedan dio hrvatske sportske povijesti jer otišao je čovjek koji je dao golemi doprinos sportu kroz brojne sportske institucije. Uz domoljublje, obitelj i poduzetništvo, njegov život bila je i odbojka.

Vrijeme komemoracije i posljednjeg ispraćaja predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza i člana Vijeća HOO-a Ante Bakovića bit će naknadno objavljeno.


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima Ante Bakovića, ali cjelokupnoj hrvatskoj odbojkaškoj zajednici:

Poštovana obitelji Baković,
u trenucima neizmjerne tuge zbog preranog odlaska vašeg i našeg Ante primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime hrvatske olimpijske obitelji. Njegovim odlaskom izgubili smo vrhunskog suradnika i prijatelja. Ostat će trajno u našem sjećanju kao čovjek iznimne pozitivne energije i poduzetničkog duha, a u analima hrvatskog sporta kao uzoran sportski dužnosnik na čijim je vizijama hrvatska odbojka doživjela veliki uzlet.


Izvor: HOO