NOGOMET

ZANIMLJIVA LICA I U LOŽI: Saudijci napravili nešto što bi u Hrvatskoj izazvalo osude

SAUDIJSKA ARABIJA – HRVATSKA 0:1 (Kramarić 82‘)
Rijad. Stadion: Prince Faisal bin Fahd. Sudac: Makhamed (Jordan).
S. ARABIJA: Al-Owais – Abdulhamid, Al-Amri, Al-Boleahi (od 46. Tambakti), Al-Shahrani – Kanno (od 80. N. Al-Dawsri), Al-Malki (od 79. Al-Hassan) – Al-Buraikan (od 80. Bahebri), Al-Faraj (od 68. Al-Abed), S. Al-Dawsari – Al-Shehri (od 62. Asiri).
HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Lovren (od 58. Vida), Erlić, Barišić – Majer, Brozović (od 65. Modrić), Sučić (od 46. Kovačić) – Vlašić (od 46. Oršić), Petković (od 58. Kramarić), Pašalić (od 65. Perišić).
Rezultat 1:0 je odličan završetak ogleda koji je u prvom dijelu odigran po velikoj vrućini, kasnije u daleko boljim uvjetima, ali je u obje dionice domaćin ima više šansi i mogao proći daleko ugodnije. Uvijek je dobro slaviti pred veliko natjecanje, makar i sa skromnom igrom. Nismo ohrabreni uoči Mundijala, ali niti nimalo zabrinuti. Niti jednu utakmicu u Kataru nećemo igrati u tako šarenoj postavi.

Drugačiji su običaji u Saudijskoj Arabiji, neki i prilično neobični za naša shvaćanja …

Utakmice u Saudijskoj Arabiji inače znaju biti vrlo dobro posjećene, pogotovo kad se igraju derbiji kao što su ogled lokalnih ekipa iz Rijada Al-Hilala i Al-Nassra, no za susret njihove reprezentacije i Hrvatske bilo je osrednje zanimanje. Ogled je u zadnji čas pomaknut sa stadiona Mrsool Park na Price Faisal bin Fahad što također puno toga govori. Na zapadnoj tribini osim kraljevske lože, gdje je bilo nekoliko uglednika, našlo se još nešto domaćih navijača te skupina Hrvata. U loži su bili i predstavnici HNS-a Marijan Kustić i Stipe Pletikosa, s njima i Josip Pavić iz Ministarstva turizma i sporta. Na Istoku, gdje je sunce točno udaralo i bilo je teško pratiti susret okupilo se barem tri tisuće ljudi. I tu je bila omanja skupina naših iz Istre, Slavonskog Broda…. Sve skupa oko četiri tisuće gledatelja. Brojni su držali papir iznad glave da bi vidjeli što se zbiva na terenu.

MODRIĆ POBUDIO NAJVEĆE ZANIMANJE

Luka Modrić planetarna je zvijezda, njegov izlazak na teren u Rijadu već na zagrijavanju pobudio je najveće zanimanje Saudijaca koji su mu skandirali, pozdravljali ga mahanjem… Luka je više puta igrao s Realom u arapskim svijetu i stoga dijelom poznaje to podneblje.

Izbornik Zlatko Dalić nije ga želio staviti od početka dvoboja, no za Saudijce, koji vole zvijezde i spektakle taj ogled ne bi bio pravi kad se on ne bi pojavio na terenu. Izbornik ga je u drugom poluvremenu uveo u igri a bio je asistent za gol Kramarića. Inače, u poluvremenu su ga fizioterapeuti masirali, brinu o svakom detalju njegova zdravlja i spreme.

TRADICIJSKA I KULTUROLOŠKA RAZLIKA

U Rijadu smo vidjeli još jednu tradicijsku i kulturološku razliku između Saudijaca i većine ostatka svijeta. Kod intoniranja himni ustaju samo na svoju nacionalnu himnu, a ne i na druge. Tako su gledatelji sjedili dok je svirala Lijepa naša, a podignuli se kasnije kad je išla njihova himna. To ne govori da ne poštuju Hrvatsku, ne nipošto, pljeskali su na našu himnu, ali ostali su sjediti. Kad bi se to kod nas dogodilo izazvalo bi osude i čuđenje. No drugačiji su običaji u Saudijskoj Arabiji. Neki i neobični za naša shvaćanja.

Izvor: SN/Dražen Antolić Foto: Toma Dubravec/CROPIX