NOGOMET REKREACIJA

Nesalomljivi nogometni veterani: Josip Kurs i Josip Žafa, proslavili imendan sa svojim klupskim prijateljima

SVETI JOSIP: Prema katoličkom kalendaru na sv. Josipa imendan slave osobe imena Josip, Josipa, Joško, Joso, Joža …

  • Josip je jednostavan, okretan, skroman, interesantan i pažljiv.
  • Josipa je jasna, objektivna, samostalna, izvrsna, pouzdana i autentična osoba.
  • Joso je jedinstven, odan, sposoban i okretan.
  • Joško je jasan, obrazovan, šarmantan, karakteran i odlučan.

Duga je tradicija kojom nogometaši veterani iz NK Karlovac-veterani slave imendan svojih članova. Nekada je bilo tri Josipa a danas ih je dvoje, i to ne bilo kakva već dva najstarija člana te momčadi – veterana nad veteranima – golman i predsjednik kluba Josip Joso Kurs zvan još i Beckenbauer te špic igrač te veteranske momčadi Josip Joža Žafa. Tako je bilo i u nedjelju u sportskoj dvorani „Mars“ u bivšoj tvornici ŽE-ČE gdje su se nakon skoro dvosatnog hakla ostavili kožne bubamare, a tenisice objesili o klin, i u svlačionici prionuli bogato pripremljenom stolu raznih domaćih delicija – narezaka i sira, rakije i vina kojega bi i anđeli pili, a sve to u režiji slavljenika. Nije da je išta falilo!


Sv. Josipu posvećen je ožujak, a svetkovina sv. Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka dok se sv. Josip Radnik slavi 1. svibnja. Sv. Josip je proglašen i zaštitnikom Karlovca u kojem se, na Dubovcu, nalazi Nacionalno svetište njemu posvećeno, u Hrvatskoj se na ovaj datum proslavlja i Dan očeva.

Iako se ova svetkovina slavila na Zapadu još od osmoga stoljeća, još nije točno i konkretno odgovoreno zašto se ova svetkovina slavi baš na ovaj datum. Jedna od teorija koja se pojavila jest i ona da su u antici toga dana slavili Minervu koja se častila kao zaštitnica radnika. Kako bi se istisnuo ovaj poganski kult, na mjesto Minerve stavljen je sv. Josip koji se također slavio kao zaštitnik radnika.

Tijekom povijesti napisane su mnoge studije i promišljanja o ovom svecu šutnje, a papa Franjo u svojem Pismu (Patris corde) kojim otvara Godinu sv. Josipa, piše kako je Josip volio Isusa Očevim srcem te nas podsjeća kako ga je papa Pio IX. proglasio zaštitnikom Katoličke Crkve, papa Pio XII. predstavlja ga kao zaštitnika radnika, a sv. papa Ivan Pavao II. dodjeljuje mu naslov Otkupiteljeva čuvara. No, ono što ju u Božjem narodu najraširenije je činjenica da se sv. Josip časti kao zaštitnik sretne smrti.


NK Karlovac-veterani zasad imaju 16 aktivnih članova: Josip Kurs, Vlado Grgić, Stjepan Špoljarić, Zdenko Poljak, Vlado Vrbetić, Josip Žafa, Kristijan Špoljarić, Nenad Jurčević, Miroslav Filipčić, Srđan Mihić, Nikola Lesar, Renato Prša, Damir Ivić, Alen Šarić, Tomislav Cvitak i Viktor Fundurulić.

Od početka ove godine odigrali su 9 rekreativnih haklova u sportskoj dvorani „Mars“ na kojima je redovito igralo 13 igrača, u 19 utakmica postigli su 336 golova, a sve dosadašnje utakmice odigrali su Stjepan Špoljarić, Josip Kurs, Vlado Grgić, Zdenko Poljak i Vlado Vrbetić. Ove godine su nastupili na veteranskom turniru u Črnomelju (Slovenija) gdje su zauzeli 2. mjesto u konkurenciji 4 momčadi nakon što su odigrali 3 utakmice. Strijelci su bili Zdenko Poljak (4) ujedno i najbolji strijelac turnira, Kristijan Špoljarić (2), Vlado Grgić (1), a Josip Kurs je nagrađen kao najstariji igrač.

Od aktivnosti u proljetnoj sezoni 2024., osim redovitih nedjeljnih haklova u SC Arena u bivšoj tvornici ŽE-ČE, planiraju odlazak u Kočevje (Slovenija) na međunarodni veteranski malonogometni turnir, nastup na 4. Karlovačkom festivalu sportske rekreacije i planiraju organizaciju svojeg veteranskog turnira Karlovac 2024. na koji će pozvati i prijatelje iz Slovenije.