NOGOMET

Ustani, bane, Uefa te zove: ‘Mađari ne mogu imati zastave na kojima su dijelovi Hrvatske’

Riječ je o zastavi koja propagira nekadašnji teritorij Mađarske čiji dijelovi danas pripadaju Srbiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Ukrajini, Hrvatskoj (Međimurje i Rijeka), Slovačkoj i Austriji. Uefa je nedvosmisleno u priopćenju poručila Mađarskom nogometnom savezu da neće tolerirati simboliku koja ima političke konotacije, a bude li potrebe, reagirat će i HNS.

Karta tzv. Velike Mađarske na utakmicama mađarske nogometne reprezentacije? Neće moći, Uefa je, suprotno navodima nekih medija iz susjedne zemlje, spustila rampu i upozorila Mađare da će za svaki takav transparent biti kažnjeni.

HNS zbog transparenata Velike Mađarske pisao Uefi: Oštro smo protiv toga i pratimo situaciju …

“Hrvatski nogometni savez upoznat je s tematikom mogućeg korištenja “povijesnih” zastava Mađarske na utakmicama mađarske reprezentacije. Hrvatski nogometni savez komunicirao je na ovu temu s krovnom europskom nogometnom organizacijom Uefom, koja je HNS-u potvrdila kako nije dala odobrenje za korištenje takvih zastava te je, štoviše, upozorila Mađarski nogometni savez da bi korištenje takvih zastava i transparenata moglo biti predmet disciplinskog postupka”, objavili su u Savezu.

Nije tajna da se i mađarski premijer Viktor Orban (59) u javnosti voli pojavljivati s kartom Velike Mađarske i u tome ne vidi ništa sporno, naziva to “povijesnom zemljom”. U susretu s Balázsom Dzsudzsákom u studenom, prije prijateljske utakmice protiv Mađarske, paradirao je s teritorijem Velike Mađarske pred kamerama.

HNS ne misli žmiriti oko toga i, kaže, reagirat će bude li potrebe.

“Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske te će nastaviti pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe”, napisali su u priopćenju i zaključili:

“HNS duboko vjeruje da će Uefa nastaviti dosljedno provoditi stav o nedopuštanju korištenja nogometnih utakmica u političke svrhe.”

Mađarska će u ovom terminu imati dvije utakmice na Puskás Areni u Budimpešti, u četvrtak prijateljsku protiv Estonije (19.30), a u ponedjeljak i kvalifikacijsku protiv Bugarske.

Izvor: 24 sata Foto: Instagram