NOGOMET

SPORTSKA PUBLICISTIKA: NK Frankopan je deveti nogometni klub koji ima svoju knjigu u zadnjih stotinu godina

U Školskoj sportskoj dvorani predstavljena je knjiga „NK Frankopan 1993. – 2023.“ o postojanja lokalnog nogometnog kluba, njegovom 30-godišnjem neprekidnom radu u samostalnoj Hrvatskoj.

Knjiga je nastala iz pera KAŠ-evog novinara Krešimira Perušića te donosi priču o „Frankopanima“ iz sela Brežana s desne obale rijeke Kupe u Karlovačkoj županiji. Obuhvaća cjelokupnu povijest od tri desetljeća tog kluba s posebnim naglaskom na natjecanja u lokalnim ligama čiji je sudionik od samoga početka.

Riječ je o jednoj od najdetaljnijih sportskih brošura o jednom lokalnom nogometnom klubu u gradu Karlovcu. Svakako je dobrodošla i kao prilog sportsko-publicističkoj arhivi. Naime, NK Frankopan je rijetki nogometni klub u županiji koji pedantno i potpuno vodi evidenciju o nastupima svojih članova. Nakon što je prvih 10 godina arhivu vodio Vlado Grgić, naslijedio ga je Denis Šipuš. Tako, na primjer, saznajemo da je Mario Matijašić najbolji strijelac u povijesti kluba. U 345 utakmica postigao je 194 golova, a Vlado Prpić ima najviše utakmica u nogama – čak 385. Nije nebitno spomenuti i da su dva karlovačka župana potekla iz tog kraja te igrali u dresu NK Frankopana – Vlado Jelkovac (53 utakmice) i Ivica Horvat (130 utakmica). Ne spominjemo ih zato što su bili župani već prije svega što je velik njihov doprinos u izgradnji igrališta koje je, a što će se kasnije pokazati, itekako važno za razvoj i opstanak kluba i nogometa u Brežanima.

Autoru Krešimiru Perušiću ovo je šesta knjiga o KA-sportu i zato zaslužuje pohvale. Nakladnik je NK Frankopan, grafičko oblikovanje i tisak napravljeni su u Tiskari Pečarić-Radočaj u Karlovcu, a naklada je 300 primjeraka.

  • NK Frankopan je deveti nogometni klub koji ima svoju knjigu u zadnjih stotinu godina. – kazao je Perušić.

Na predstavljanju su bili karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predsjednici krovnih sportskih asocijacija grada i županije, Želimir Feitl i Željko Šančić, predstavnici klubova i Županijskog nogometnog saveza i što je najvažnije, brojni nogometaši i prijatelji NK Frankopan.

Foto: G. Tomičić/RM