NOGOMET

Predstavljena knjiga Branka Stipkovića: Klub su ljudi! A lopta nastavlja svoj ples. Srećom, s njom uopće nismo na ‘vi’

Ova sportska godina je u „Dolini kardinala“ protekla u znaku obilježavanja 50. godina Nogometnog kluba Pribić. Prvo su početkom rujna Ćirini izabranici uveličali feštu u Pribiću kojom prigodom je odigrana prijateljska utakmica između domaćeg slavljenika i selekcije nekadašnjih hrvatskih reprezentativaca i igrača 1. HNL. U nedjelju, 28. studenoga 2021., predstavljena je knjiga o 50 godina NK Pribić iz pera poznatog sportskog novinara reportera i saveznog nogometnog suca Branka Stipković, rođenog Pribićanca i bivšeg igrača slavljeničkoga kluba.

Okupio se velik broj bivših i sadašnjih igrača te članova i poklonika kluba da bi prisustvovalo predstavljanju te knjige. U velikoj dvorani DVD-a bilo oko 150 uzvanika (među kojima i desetak igrača prve generacije) poštujući sve epidemiološke mjere. Hrvatski nogometni savez zastupao je viši predsjednikov savjetnik Zorislav Srebrić. Na Stipkovićev prijedlog prisutni su dugim toplim pljeskom podržali legendarnog Miroslava Blaževića u najvažnijoj životnoj utakmici, ne zaboravljajući da je Ćiro upravo u Pribiću 5. rujna na reviji kluba slavljenika i Selekcije HNS-a (2:6) posljednji put svoju momčad vodio s klupe oduševljavajući više od tisuću gledatelja.

Prvo se nazočnima obratio predsjednik NK Pribić Marijo Beketić, nakon toga je knjigu predstavio recenzent Nino Škrabe a o tome kako je nastala knjiga govorio je autor Branko Stipković.

  • Pedeset godina prohujalo je s vihorom, ali nije ih zameo vjetar. Zato je poveznica s filmom koji nosi dva imena simbolična. Nema previše sličnosti ni s njegovom glavnom junakinjom, onom koja je u krizama uporno ponavljala “O tome ću misliti sutra …” – govori Stipković.

NK Pribić nema upitnika nad jučer-danas-sutra jer se ima za čim okrenuti i kuda pogledati. Ova knjiga nepretenciozni je prilog zlatnom jubileju, koncipirana na činjenici da klub nije nešto imaginarno, još manje banalno jer se ne svodi na metalnu ploču s nazivom okačenom o zid kod ulaznih vrata niti na puki pojam iz ljestvice ligaških rezultata.

  • Klub su ljudi! – naglašava autor.

„Oni koji su ga stvorili, održavali i održali, brinući za budućnost koja je već počela. Napose oni koji za nj igraju. Poticani čistom dobrovoljnošću, ne ciljajući baš ništa osim druženja i rekreiranja. Snažeći pripadnost svom kraju; svaka je utakmica poruka “Mi smo tu!” O tom je kraju malo pisanih i slikovnih tragova. Zbog toga je bilo uputno odmaknuti se od igrališta barem za korak, ubacujući elemente šire kronike. Podsjetiti kako je Pribić nastao, tko je zaštitnik njegove župe, koga su sela naše mjesne zajednice iznjedrila, kime i čime se ponose. Da se sazna ili da se ne zaboravi. Da i sami shvatimo što smo imali, što dali: hrvatskog bana, velikog župana i blaženog kardinala, umjetnike bogata spektra, tenisača s finala Roland Garrosa, košarkaškog i istodobnog teniskog reprezentativca, glumca iz Gruntovčana, pilota Airbusa A320. Ratnike poginule za slobodu i državu. Plus ono što smo dobili igrom sudbine – prirodne ljepote s kakvima bi se (tvrde upućeni) neuspješno uspoređivao i najljepši švicarski kanton“, napisao je autor u uvodniku knjige.

  • A lopta nastavlja svoj ples. Srećom, s njom uopće nismo na “vi”. Naravno da nikoga ne zanima kako je NK Pribić prošao u 7. kolu prvenstva 1983./1984. ni kako se držao u 2. rundi kupa 1999., pa to ne bismo objavili niti da imamo službene zapisnike. Nadamo se da neće splasnuti zanimanje za citirane osobe i opisane događaje, za krucijalne poteškoće i analogne odluke, zgode i nezgode, dojmljive pobjede i poraze, trud i planove, za sve što ocrtava tako duga aktivnost i zove se Život – zaključio je autor knjige, sportski novinar Branko Stipković, član Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

Nakon slavljeničke večere bio je vatromet kojime je zaključena zlatna obljetnica kluba iz kraja koji je dao i tenisača s finala Roland Garrosa, košarkaškog i istodobnog teniskog reprezentativca. Više o tome možete saznati iz ove knjige koje se može nabaviti po popularnoj cijeni od samo 100 kuna.

Foto: NK Pribić