NOGOMET

POTVRDIO INFANTINO: SP za nogometašice ostvarilo zaradu od 520 milijuna eura

“Nismo izgubili novac i ovo je drugi sportski događaj koji najviše donosi novac, osim naravno Svjetskog prvenstva za nogometaše”, rekao je Infantino.

Natjecanje je to kojeg su zajednički organizirali Australija i Novi Zeland. Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2023., “najveće i najbolje svih vremena”, ostvarilo je zaradu od više od 520 milijuna eura što nam je omogućilo da dosegnemo točku pokrića, izjavio je u petak predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

FIFA je prošle veljače objavila rekordne prihode za ciklus 2019.-2022. od oko 7,6 milijardi dolara, što je 18 posto više u odnosu na prethodno razdoblje. FIFA je također utrostručila izdvajanja u odnosu na izdanje 2019. u Francuskoj, čime je “novčana nagrada” dosegnula 135 milijuna eura, što je deset puta više nego za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kanadi.

Infantino branio je izbor da se Svjetsko prvenstvo za žene proširi na 32 reprezentacije. Do sada ih je na prvenstvima za nogometašice sudjelovalo 24.

  • Rekli su: neće ići, razina je previše različita, imat ćete rezultate 15-0, bit će to loše za ženski nogomet i njegov imidž. – kazao je.
  • Ali žao mi je, FIFA je dobro shvatila. Imali smo mnoge zemlje diljem svijeta koje su mislile da imaju priliku sudjelovati. Svi sada vjeruju da postoji šansa zasjati na svjetskoj pozornici. – rekao je predsjednik FIFA-e.

Deveto izdanje Svjetskog prvenstva, “najvećeg i najboljeg svih vremena” prema Infantinovim riječima, obilježilo je pojavljivanje novih nacija, poput Jamajke, Maroka i Južne Afrike koje su po prvi put stigle do nokaut faze.

Izvor: HINA Foto: Leonardo Fernandez Viloria