NOGOMET

PONOVIO MAESTRALNE OBRANE: Hrvat s karlovačkom adresom ostavio “Želju” na slijepom kolosijeku

U mnoštvu uzvratnih utakmica drugog pretkola Konferencijske lige jedna od zanimljivijih odigrana je u Bakuu gdje je domaći Neftci pobjedom sa 2:0 izbacio sarajevski Željezničar. U prvoj utakmici u Sarajevu, bilo je, podsjetimo, 2:2.

A jedan od junaka ovog uspjeha azerbajdžanskog kluba bio je naš vratar Ivan Brkić (28) koji je pohvatao sve što je ugrožavalo njegovu mrežu. Dva puta je svojim bravuroznim intervencijama obranio Neftci od mogućih rezultatskih neugodnosti koje su mu prijetile. U 17. minuti, omjer je još bio 0:0, odličnu priliku za Sarajlije imao je Haris Ovčina, ali Brkić je sjajno obranio i natjerao cijeli stadion da mu zaplješće.

U 20. minuti Neftci je došao u vodstvo preko Amerikanca Kennetha Saiefa i s tim se rezultatom otišlo na odmor. Na početku drugog poluvremena Željo je snažnije pritisnuo Azerbajdžance, a u 56. minuti imao je vjerojatno i priliku utakmice, ali ishod je opet bio isti: Brkić je maestralno zaustavio udarac Sulejmana Krpića. Nakon toga Željezničar se sasvim otvorio, trener Nermin Bašić napravio je trostruku izmjenu i krenuo je na sve ili ništa, ali dobio je ništa. Neftci je u 68. minuti došao u vodstvo s 2:0 preko Eddyja Pascuala Israfilova (rođen je u Španjolskoj od oca Angolca i majke Azerbajdžanke, a igra za Azerbajdžan) i poslije je umješno sačuvao tu prednost. Velikim dijelom zahvaljujući i Brkiću koji je uspješno riješio još nekoliko potencijalno opasnih situacija.

Neftci je inače nedavno dobio novog glavnog sponzora, a to je državna naftna kompanija Socar. Želi ove godine napasti prvo mjesto, pa se i igrački znatno pojačao. Vodeći ljudi Neftcija doveli su dvojicu igrača iz Qarabaga, a jedan od njih je i naš Filip Ozobić (ponikao u Ždralovima kraj Bjelovara), koji od 2021. nastupa za azerbajdžansku reprezentaciju. Kupili su i brazilskog napadača Andrea Shinyashikija (otac Japanac, majka Talijanka) za kojeg su platili 3,3 milijuna eura. A za trenera je doveden bivši rumunjski reprezentativac Adrian Mutu.

Ivan Brkić je bosanskohercegovački Hrvat s karlovačkom adresom koji je nekad nosio dres NK Karlovac 1919 i Zrinjskog iz Mostara.

  • Od prve sekunde smo vjerovali da možemo pobijediti i tako smo se i postavili. Znali smo da će Željo čekati svoje prilike iz prekida i protunapada. Dobro smo sve to spriječili i uz naše navijače došli do važne pobjede. – za Večernji list je poručio Brkić.

Neftci u trećem pretkolu ide na iznimno jaki Besiktas koji je u dvije utakmice (s 3:1 i 2:0) izbacio Tiranu. Klub iz Istanbula jači je sad za našeg Antu Rebića, no vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Ako Ivan bude branio kao protiv “Želje”, ni Turcima neće biti lako protiv Azerbajdžanaca.

Izvor: VL / Anton Filić Foto: Privatna arhiva