NOGOMET

NOVA KNJIGA BRANKA STIPKOVIĆA: Knjiga tretira i širi spektar mjesta, napose život i djelo blaženog kardinala Alojzija Stepinca pod motom „Stepinac je Krašić, a Krašić Stepinac“

Nakon što je u jesen 2021. sportski novinar Branko Stipković, rodom iz Svrževa kod Pribića, javnosti predstavio knjigu o NK Pribić, točno dvije godine kasnije napisao je i predstavio knjigu o 50 godina Nogometnog kluba Krašić.

U dvorani DVD-a Krašić održana je završna svečanost povodom zlatnog jubileja kluba s predstavljanjem knjige o prvih pola stoljeća. Premda je NK Krašić osnovan 1. kolovoza 1973. razlozi za namjerno odgađanje finala bili su godišnji odmori, početak natjecateljske sezone, berba, nemogućnost dolaska važnih prijatelja i dobročinitelja. A ligaška utakmica 9. kola 1. ŽNL-Zapad s NK Kupincem pomaknuta je na dan ranije.

Svečanom sjednicom ravnao je dopredsjednik Mario Tuček, a prisutne su pozdravili načelnik općine Josip Petković-Fajnik i upravitelj župe vlč. Ivan Vučak.

Dakako da se osobitim nestrpljenjem iščekivala ova knjiga s monografskim elementima čiji je autor Branko Stipković, susjed, jedan od osnivača i igrač prve generacije NK Pribića koji je 40 godina bio novinar Sportskih novosti. Stoga se u velikoj dvorani DVD Krašić bio okupilo dvjestotinjak bivših i sadašnjih igrača, trenera, djelatnika, sponzora, predstavnika saveza i klubova te općine i županije,navijača, gostiju, novinara i poklonika kluba da bi prisustvovalo predstavljanju nove Stipkovićeve knjige.

Posebni gost bio je biskup mons. Josip Mrzljak koji je rođen u Vukovaru, ali roditelji su mu Krašićanci.

  • Klub su ljudi, klub ste svi vi koji ste ga stvorili, održavali i održali, brinući za budućnost koja je već počela. Napose oni koji za nj igraju – naglasio je autor koji je zahvalio svima koji su pomogli i sudjelovali u stvaranju ove knjige.

O KNJIZI NEKOLIKO OSNOVNIH PODATAKA

Predsjednik NK Krašić Josip Ćuk i autor knjige
  • 308 stranica, 586 fotografija, ilustracija, faksimila
  • 110 naslova svjedoči o širini obrađenih tema
  • dimenzije 26,7×20 centimetara, ovitak naravno tvrd
  • težina uratka na najkvalitetnijem papiru skoro kilogram i pol
  • izdavača zastupa predsjednik Josip Ćuk
  • tisak i uvez u produkciji tvrtke Recom vlasnika Deana Reljanovića
  • naklada 750 luksuznih primjeraka

O knjizi su govorili recenzenti, novinar Anton Samovojska, danas renomirani tumač nogometnih zbivanja na HTV-u. Ne čudi stoga što je autor za recenzenta odabrao kolegu iz redakcije. Budući da knjiga tretira i širi spektar mjesta, napose život i djelo blaženog kardinala Alojzija Stepinca pod motom „Stepinac je Krašić, a Krašić Stepinac“, logičan je bio nastup monsinjora Jurja Batelje, postulatora kardinalove kauze.

Anton Samovojska, Branko Stipković i Branko Tuđen

Monsinjor Juraj Batelja je govorio o vjeri i sportu naglasivši kako je blaženi Alojzije Stepinac najreprezentativniji mještanin Krašića. Novinar Anton Samovojska je, pak, naglasio kako je ova knjiga prilog zlatnom jubileju rekavši da je sreća što imaju Branka Stipkovića koji voli ovaj kraj i kojemu nije bilo teško napisati tu knjigu, kao i onu prije dvije godine o NK Pribić.

  • Knjigu ne treba čitati od početka, ona je živo biće, u ovoj knjizi vidi se život ljudi ovoga kraja. Koju god stranicu otvorite naći čete poneku zanimljivost – kazao je između ostaloga Samovojska.

Nakon službenog dijela uslijedila je zakuska, a raspoloženju je pridonijela i glazba.