NOGOMET PRENESENO

NOGOMETNI PUČ: UEFA službeno zaprijetila velikim klubovima, poznate kazne ako osnuju Superligu

Već dugo kolaju glasine da će najmoćniji europski klubovi osnovati svoje zatvoreno natjecanje, Superligu u kojoj će se nadmetati isključivo najbogatiji i najmoćniji klubovi današnjice.

Kucnuo je čas da se to doista i ostvari. Francuski RMC Sport javio je da će klubovi objaviti da osnivaju takvo natjecanje. Ti klubovi su: Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan, Juventus.

No, UEFA ih je preduhitrila i izdala službeno priopćenje u suradnji s engleskim, španjolskim i talijanskim savezom, kao i elitnim ligama tih država. Krovna europska nogometna organizacija zaprijetila je odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih europskih natjecanja ako osnuju svoju ligu. Također, njihovim igrači možda neće moći igrati za reprezentacije.

„Saznali smo da nekoliko engleskih, španjolskih i talijanskih klubova možda planiraju okrivanje svoje zatvorene tzv. Superlige. Ako se to dogodi, želimo naglasiti da ćemo mi – UEFA i engleski, španjolski, talijanski savez, kao i Premirliga, LaLiga i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice – ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj projekt zasnovan na interesu nekoliko klubova u vrijeme kada društvo treba solidarnost više nego ikad.
Razmotrit ćemo sve dostupne mjere, na svim razinama, i sportske i pravne kako bi ovo zaustavili. Nogomet je zasnovan na otvorenim natjecanjima i sportskim uspjesima, drugačije ne može biti.
Kao što je ranije najavila FIFA i šest federacija, klubovima koji se nalaze u ovom projektu bit će zabranjeno igrati bila koja natjecanja na domaćoj, europskoj i svjetskoj razini, a njihovim igračima moglo bi biti zabranjeno igrati za reprezentacije.
Zahvaljujemo klubovima u drugim državama, pogotovo Francuskoj i Njemačkoj, koji su odbili sudjelovati u ovom. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare, da nam se pridruže u borbi protiv ovog projekta ako ga najave. Predugo je interes rijetkih bio ključan. Dosta je dosta”, napisali su.

Izvor: GOL.hr Foto: AFP