NOGOMET

NISU GA ZABORAVILI: Prijatelji i poštovatelji prisjetili se Branka Čavlovića-Čavleka koji je preminuo na današnji dan prije 20 godina

Najodaniji „Čavlekovi“ prijatelji, poštovatelji lika i djela Branka Čavlovića, niti nakon 20 godina otkako je preminuo nisu zaboravili na svog „nogometnog oca“ i jednog od najuspješnijih nogometnih trenera karlovačke mladeži.

Na stadionu uz desnu obalu Korane, a potom i na Katoličkom groblju na Dubovcu, održana je skromna komemoracija na kojoj su se prisjetili svoga trenera. Naime, 13. travnja navršava se 20 godina od smrti Branka Čavlovića Čavleka.

Inicijator je, a tko drugi do „Čavlekov“ najveći fan Stjepan- Stevo Benić, koji je ukratko biranim riječima podsjetio na Čavlovićevu igračku karijeru. U ime Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) došao je legendarni Zorislav-Zorko Srebrić koji gotovo nikada ne propušta slične prigode da bi odao počast nogometnim velikanima, ne samo u Karlovcu već diljem Hrvatske. Česti je gost i na radnim i svečanim skupštine nogometne obitelji.

Popularni „Zorko“ je toliko dobroga dosad donio karlovačkom nogometu da zaslužuje nagradu – najmanje Nogometnog saveza Karlovačke županije, ako ne i od nekih drugih gradskih i županijskih sportskih struktura. Ali, o tome neka razmišljaju oni koji bi trebali razmišljati.

U ime Nogometnog kluba Karlovac 1919 nazočan je bio predsjednik Matija Furač, a iz NSKŽ-a glavni tajnik Tomislav Kuzman.

O „ČAVLEKU“

Branko Čavlović – Čavlek (1921. – 2001.), karlovačka nogometna legenda, odrastao je u Zagrebu, gdje je od 1933. godine član HAŠK-a, u čijem dresu igra u prvenstvu NDH, 1943. nastupa u Padovi za mladu reprezentaciju Hrvatske (do 22 godine) u dvoboju s Italijom (0:0). Od 1944. godine, iako ga traže svi veliki klubovi Jugoslavije, „Čavlek“ je član karlovačkih nogometnih klubova Tomislava, Udarnika, Slavije i Karlovca.

Ispit za nogometnog instruktora položio je 1957. i od tada neprekidno 43 godine, sve do 2000. radi sa svim selekcijama mladeži u više karlovačkih klubova. Posebno je zapažen njegov rad s najmlađim nogometašima. Bio je učitelj brojnih generacija nogometaša u Karlovcu, gdje je otkrio i reprezentativce Vladu Baršića, Rajka i Željka Janjanina, Zvjezdana i Borislava Cvetkovića, te više drugih zapaženih igrača.

Bio je izbornik pionirske, juniorske i seniorske amaterske reprezentacije Hrvatske te više godina predsjednik trenerske organizacije u Karlovcu.

Među brojnim nagradama dobio je Trofej SFK Hrvatske (1983.), Zlatnu plaketu SFK Hrvatske (1971.), priznanje SOFK Karlovac za životno djelo u sportu, Trofeja podmlatka HNS-a 1980., Zlatnu plaketu Nogometnog saveza Jugoslavije 1969., nagradu za životno djelo Hrvatskog nogometnog saveza, nagradu za životno djelo Karlovačke športske zajednice i Saveza športova Karlovačke županije, priznanje Zaslužni nogometni radnik Jugoslavije 1985. te brojne druge nagrade.

Danas po njemu nose naziv gradski stadion u Karlovcu, te međunarodni turnir mladeži do 16 godina.

Foto: NSKŽ