NOGOMET

KUĆA SLAVNIH: Veliki Hrvat ušao u kuću slavnih njemačkog velikana

Ivica Horvat bio je trener Schalkea od 1971. do 1975. godine, a potom i u sezoni 1978./1979. koju nije odradio do kraja.

U prvom mandatu Horvat je 1972. godine bio njemački doprvak te osvajač Njemačkoga kupa pobijedivši sa Schalkeom u finalu Kaiserslautern čak s 5:0. Bila je to prva Schalkeova titula u tom natjecanju nakon Drugog svjetskog rata. Horvat je vodio Schalke u čak 200 utakmica u svim natjecanjima: ima 97 pobjeda, 36 remija i 67 poraza.

Međutim, Ivica Horvat nije bio samo trenerska ikona Schalkea, nego i Eintrachta iz Frankfurta, čiji je bio trener u prvoj bundesligaškoj sezoni 1963./1964., kao i naravno – Dinama. Upravo je Ivica Horvat s plavima osvojio Kup sajamskih gradova 1967. godine naslijedivši na klupi Branka Zebeca, koji je napustio Dinamovu momčad nakon epskoga polufinala s Eintrachtom. A pomoćni trener Eintrachta bio je do tada upravo – Ivica Horvat.

Horvat je stjecajem okolnosti iz poražene uskočio u pobjedničku Dinamovu momčad, a dvije finalne utakmice Kupa sajamskih gradova s Leeds Unitedom (2:0, 0:0) bile su njegova trenerska remek-djela. Horvatov najveći trenerski potez u karijeri bilo je uvođenje 18-godišnjega tinejdžera Marijana Čerčeka u finalu. Bez ustručavanja ga je ubacio u udarnih 11 u finalnoj utakmici u Zagrebu (2:0, 6. rujna 1967.), a on se odužio – pogotkom Leedsu. Upravo je taj Čerčekov gol za 1:0 usmjerio pehar prema maksimirskim vitrinama.

Veliki njemački klub Schalke 04, koji je u protekloj sezoni izgubio prvoligaški status, na godišnjem je skupu svojega članstva u Veltins Areni u Gelsenkirchenu proglasio svoga nekadašnjega trenera Ivicu Horvata (Sisak 1926. – Njivice na Krku 2012.), članom Schalkeove Kuće slavnih! Tom događaju na prelijepom Schalkeovu stadionu nazočila je kći slavnoga trenera Ileana Sambol.

Uz Horvata, u Schalkeovu Kuću slavnih izabran je i član generacije svjetskoga prvaka iz 2014. godine, donedavni njemački reprezentativac Benedikt Höwedes, koji je ujedno proglašen desetim počasnim kapetanom kluba, te predratni Schalkeov nogometaš Ernst Poertgen.

Izvor: VL/T. Dasović Foto: GNK Dinamo