NOGOMET

KAŠ-ev INTERVJU, Matija Štefančić: ‘Moramo zadržati onu pobjedničku atmosferu koja nas je krasila u 4. HNL’

Matija Štefančić, donedavno nogometaš, a danas je trener senirske momčadi Karlovca. Oni koji bolje poznaju „Matu“ znaju da je dugi niz godina trener. U klubu s „Čavleka“ do sada je vodio gotovo sve selekcije, od karlića pa do seniora. Ambiciozan je mladi trener koji u trenerskom zvanju namjerava ostati dulje vrijeme. Posjeduje UEFA A licencu što je druga po snazi licenca u svijetu nogometa, a planira upisati i UEFA PRO trenerski tečaj. Zaposlenik je NK Karlovca 19191, odnosno profesionalni trener pod ugovorom s Karlovačkom športskom zajednicom (KŠZ). Kako plavo-bijeli od subote ulaze u novu natjecateljsku sezonu 3. Hrvatske nogometne lige Središte logičan je bio naš izbor za KAŠ-ev intervju na tu temu.

U zadnjoj utakmici, tzv. generalki, ste poraženi. Hoće li se to odraziti na psihološku pripremu momčadi?
– Utakmica sa Španskim ne bi trebala ostaviti neke posljedice na našu ekipu. Bila su to dva različita lica, prvo i drugo poluvrijeme. U prvom dijelu smo dominirali i vodili 1:0, dok smo u drugom poluvremenu, upravo suprotno, bili podređeni protivnik i primili 3 pogotka. Nadam se da smo izvukli pouke iz te utakmice.

Jeste zadovoljni odrađenim pripremama?
– Ove godine krenuli smo tjedan dana prije u pripreme zbog predstavljanja za javnost novog travnjaka na našem stadionu. Generalno sam zadovoljan odrađenim pripremama ali ostaje žal zbog neodigranih dviju utakmica s Petrinjom i Lokomotivom koje bi nam dale bolji uvid u momčad.

Neki glavni igrači nisu nastupili u svim utakmicama. Zašto?
– Ova liga je još uvijek amaterska tako da oni igrači koji rade imaju godišnje odmore koje provode sa obitelji, suprugama ili curama. Teško je onda u takvoj situaciji reći nekome da ne izostane s treninga na tjedan dana. Nadam se da će se uskoro priključiti i Enes Novinić s kojim bi onda kompletirali kadar.

REGISTRIRANI IGRAČI
Marko Kelava (2000), Patrik Mihalić (1999), Bruno Bermanec (2000), Luka Basar (2000), Zlatan Ramić (2001), Marko Luka Maletić (1999), Antonio Magdić (1995), Antonijo Turkalj (1991), Danijel Marinić (1997), Ivan Mamić (1990), Karlo Joha (1997), Toni Kurečki (1999), Boris Veselić (1985), Enes Novinić (1985), Daniel Mićunović (1994), Borna Pausić (1996), Roko Prpić (2000), Vito Vratarić (1999), Dominić Popovački 82001), Nikola Šprajcer (2000), Kristian Adžaga (2001), Dominić Pahanić (1995) i Leonardo Kapučija (2001).

Znači, ekipa je fizički i psihički dobro pripremljena?
– Moramo zadržati onu pobjedničku atmosferu koja nas je krasila u 4. HNL tako da bi s te strane psihički trebali biti na dobrom putu. Mlada smo ekipa pa stoga fizička pripremljenost ne bi trebala biti upitna.

Koji vam je cilj. Kakav plasman možemo očekivati u predstojećem prvenstvu?
– Ove godine cilj je stabilizacija kluba u 3. HNL s obzirom da bi se liga tek za dvije godine trebala smanjiti na jedinstvenu treću ligu. Plasman bi u ovom trenutku bilo teško prognozirati jer će puno toga ovisiti o niz faktora. Mislim da imamo kvalitetu za gornji dio ljestvice.

Dugoročno, čemu se možemo nadati?
– Nadam se da će klub iz godine u godinu sve više rasti i kroz par godina završiti minimalno u 2. HNL a što sigurno zaslužuje. Mislim da su građani, poklonici nogometa z našem gradu, željni dobrog nogometa. Gledajući zadnje finale kupa gdje se skupio velik broj publike, pokazalo se da je nogomet najpopularniji sport, ne samo u našoj državi već i u našem gradu. Trebalo bi ga stoga dignuti na višu razinu, a mi ćemo dati sve od sebe da u tome uspijemo.

Za razliku od prethodnih godina dosta je mladih domaćih igrača?
– Naša strategija je da ukoliko dovodimo igrače iz drugih sredina da to prvenstveno budu oni igrači koji su otišli iz našeg omladinskog pogona u tada bolje klubove poput Dinama, Lokomotive … Dakle, cilj je vratiti naše igrače u matični klub. Tako je bilo i prošle godine s Lukom Vinskim, Rokom Prpićem, a ove godine je to Luka Basar. Prosjek godina u zadnje dvije službene utakmice kupa sa Slunjem i Duga Resom je bio 21,6 što puno govori o strategiji kluba i mladosti naše seniorske momčadi.

Znači li to da je klub potpuno promijenio koncepciju?
– Koncepcija je ta da ukoliko možemo ostvarimo što više s domaćim igračkim kadrom. Naravno da na onim mjestima gdje smo trenutno deficitarni dovodimo igrače iz drugih klubova. Primjer je prošle godine golman Ivan Jurić – Bare, dok je ove godine njega zamijenio Borna Bermanec, sa posudbe iz Lokomotive. Napad na viši rang sigurno će zahtijevati i više takvih akvizicija.

Koliko su igrači i struka zadovoljni uvjetima, radom Uprave kluba?
– Moram pohvaliti upravu na čelu sa predsjednikom g. Ribarom. Mnogo se toga pokrenulo u zadnjih godinu i pol dana. To se najbolje vidjelo i na rezultatima seniorske momčadi gdje smo uvjerljivo deset bodova bili prvi ispred drugoplasirane Trešnjevke koja se također plasirala u viši rang.

U subotu u 1. kolu 3. HNL Središte dočekujete NK Ponikve. Kakav rezultat možemo očekivati?
– Teško je predvidjeti kako ćemo reagirati u novoj ligi koja je sigurno puno kvalitetnija od dosadašnje 4. HNL. Ponikve su solidna momčad koja niz godina igra zapaženu ulogu u ligi. Bit ćemo bez kartoniranih Kelave, Magdića i Prpića. Nadam se da će drugi igrači biti na raspolaganju te da ćemo uz podršku naših navijača s tribina ostvariti dobar rezultat – kaže Matija Štefančić.

DANAS PRESS KONFERENCIJA
Povodom početka nove natjecateljske sezone u 3. HNL Središte Uprava NK Karlovac 1919 sazvala je za danas (četvrtak, 20. kolovoza 2020.) press konferenciju koja će se održati u prostorijama kluba na stadionu ‘Branko Čavlović Čavlek’ s početkom u 17:00 sati.

PROBLEMI NA “ČAVLEKU”
Tri dana uoči početka prvenstva stigla je loša vijest. Dvojica igrača pozitivna su na koronavirus, a još trojica bila su s njima u kontaktu i čekaju nalaze testiranja. Obojica zaraženih igrača imaju lakše simptome i osjećaju se dobro. Vrlo je izvjesno da će morati u izolaciju. Dobro je to što spomenuta petorka nije bila u kontaktu s ostatkom momčadi.

Piše: Marijan Bakić Foto: Robert Fajt/KAportal