NOGOMET REKREACIJA

JOSIPOV IMENDAN: ‘Bolje da nestane selo nego običaji’

Hrvatski Sabor izabrao je svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. U Protokolu Hrvatskog Sabora od 9. i 10. VI. 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

Diljem Hrvatske pa tako i u Karlovcu na Dubovcu gdje je Nacionalno svetište svetog Josipa brojni naši sugrađani slave Josipov imendan. Slavi se i po brojnim sportskim udrugama gdje god bio i jedan Josip.

Članovi Sportsko rekreacijskog kluba Pedala Laganini dva dana slave Benčićev imendan, a slavilo se i u Nogometnom klubu Karlovac- veterani gdje su tri Josipa – Žafa, Okičić i Kurs.

Nogometaši su imendan svojih prijatelja proslavili u svlačionici nakon redovnog nedjeljnog hakla u sportskom centru znakovitoga imena – Arena, u bivšoj tvornici ŽE-ČE. Nazočili su: Josip Kurs, Josip Žafa, Josip Okičić, Petar Brajdić, Nenad Jurčević, Ante Plivelić, Viktor Fundurulić, Vlado Grgić, Stjepan Špoljarić, Damir Ivić, Vlado Vrbetić, Kristijan Špoljarić i Anđelko Obrovac.