INTERVJU NOGOMET PRENESENO

IVICA CVITKOVIĆ ZA SN: ‘Zvali su me da budem novi predsjednik Dinama, rekao sam – ne! A dođe li do smjene, prijeti katastrofa‘

Ivica Cvitković član je Izvršnog odbora Dinama, dugogodišnji prijatelj predsjednika Mirka Barišića i iznad svega doajen kluba. Vlasnik je i karlovačkog Hotela Europa u ulici Banija na broju 161. – piše Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti.

Ivica Cvitković nadimkom Cvio danas 80-godišnjak (rođen 1943. godine u Brinju) u Dinamo je stigao kao igrač 1956. godine i uvijek je uz njega bio vezan, a u najužem vodstvu je u kontinuitetu od 2000. kad je ušao u IO na Barišićev poziv.

Nastupao za zagrebački Dinamo (1960–65), s kojim je osvojio kup ( 1963) odigravši ukupno 73 službene utakmice i postigavši 5 pogodaka, te za NK Maribor (1965–66) i austrijski Eisenstadt (1966–68). Vrlo brzo i prodorno desno krilo, odlična centaršuta. U Dinamu nasljednik Lipošinovića, član jugoslavenske i hrvatske juniorske reprezentacije (1958–59). Položio sudački ispit; u nogometu ostao kao dužnosnik.

Nakon što je 45 zastupnika u Skupštini, tek će se vidjeti jesu li svi valjani, predalo potpise za smjenu predsjednika i Izvršnog odbora u pojedinim medijima se pojavila priča kako Barišić upravo njega želi za svojeg nasljednika.

  • Iznenadio sam se kad sam vidio da se o tome piše. Zovu me ljudi i pitaju – pa ti ništa ne pričaš da dolaziš na čelo Dinama? Ostao sam paf. Ali … – kazao nam je Cvitković i na naše inzistiranje priznao da mu to nije prvi glas na tu temu. I zato taj ali …

Doznali smo kako mu je iz Grada Zagreba ponuđeno da bude privremeni predsjednik Dinama dok se institucionalno ne poslože sve stvari u klubu. Koliko je vjerojatno da Cvitković preuzme Dinamo?

  • Prije svega moram reći da sam strašno nesretan što tako loši i ružni događaji potresaju Dinamo jer volio bih da klub napreduje i dalje, a ne da se guši u sukobima. Dođe li do smjene predsjednika Mirka Barišića bojim se da će to biti katastrofa. Da Dinamo više nikad neće biti tako moćan kao što je sada. Udar se događa baš kad najbolje poslujemo, kad najviše imamo i kad smo rezultatski najuspješniji. Na vrhuncu kluba.

Dakle, hoćete li biti novi predsjednik Dinama?

  • Ne, iako sam spreman pomoći na svaki drugi način. Kad već znate potvrdit ću da su me zvali iz Grada i pitali bih li u intermezzu mogao preuzeti vođenje kluba dok se ne smire strasti. Odgovorio sam im: “Pa čekajte ljudi, jako ste me iznenadili”. Znaju da imam 80 godina i nisu ni mislili da bih ostao predsjednik pet godina, to je za mlađe dečke, nego samo dok se situacija ne iznivelira. Dinamo je poslao Uredu za opću upravu Grada Zagreba dokumentaciju da se vidi je li prošla sjednica klupske Skupštine bila u skladu s propisima, tu je i Sportska inspekcija i puno je toga u rukama Grada.

Koji se očito intenzivno bavi s Dinamom i traži rješenja nakon što je došlo do raskola između predsjednika Mirka Barišića, člana Uprave Krešimira Antolića i većine IO-a te struje koja se u javnosti kvalificira kao Mamićeva. Premda se pitamo slijede li svi oni doista Zdravka Mamića ili dio njih koristi šansu da sruše Barišića i Izvršni odbor te pripreme teren za neku treću priču. Tko god se iza nje krio ….

  • Skupština je bila ružna. Vrijeđalo se, psovali su majku, neki su se htjeli potući, nikad se na Skupštini Dinama tako nešto nije dogodilo. Nikad. Bilo mi je neugodno. U svakom slučaju ja sam za Mirka Barišića. Na Izvršnom odboru sam postavio pitanje – zašto smjenjujete Barišića? Je li pogriješio nešto? Komentirali su – ne, nije, ali ima godina. Zamislite odgovora. Pa upravo zato će sam otići kad će smatrati da treba, a ne da ga se potjera.

Zašto ne biste bili voljni uskočiti na predsjedničko mjesto, ako bi se, recimo, i Barišić s time složio? I ukoliko bi postojao model da se to realizira?

  • Kad bih bio neozbiljan preuzeo bih pa što bude, no realan sam čovjek i već u godinama. Imam hotel u Karlovcu, tvrtke u nekoliko država, 102 zaposlenika, obitelj, dok me još pamet služi moram misliti na svoj posao. Nemam više energije kao pedesetgodišnjak pa da paralelno vodim i Dinamo. Tko zna što će iz svega biti, veliki su interesi i borbe oko kluba. No, čvrsto zastupam stranu da se Dinamo ne razbije. Za to nema razloga. Dobro radi i posluje, zašto ga se rastura? Znate zašto? Upravo zato što super posluje, a to nekima ne odgovara. Pojedinci žele napraviti kaos, pa da onda oni dođu kao tobožnji spasitelji, da kao nešto ispravljaju i popravljaju. A Dinamo je super. U Hrvatskoj nema niti jednog kluba koji bi bio i blizu.

Gdje ima love ima i borbe za nju. Mamić ne prihvaća da bude izbačen iz igre…

  • Po pitanju Zdravka Mamića situacija je potpuno jasna. On je vješt menadžer i zato ga je Mirko Barišić uzeo u klub i dao mu puno ovlasti, agilan jer, mnogo je radio i napravio dobre poslove. Koliko god ga mi uvažavali i simpatizirali, činjenica je da je pravomoćno osuđen i u bijegu od hrvatskog pravosuđa te bi daljnja suradnja s njim po klupskim pitanjima nepopravljivo narušila te dovela u pitanje legitimitet i dignitet Uprave i menadžmenta Dinama. Čuo sam da su odgovorne osobe u Dinamu dobile naputak od Uskoka da s njim ne smiju surađivati. Hrvatska je pravna država i klub to mora poštivati.

Održi li se Izvanredna skupština, na njoj budu detronizirani Barišić i Izvršni odbor te ustoliče novi ljudi, a kao predsjednik spominje se Damir Zorić koji je i sada član IO-a, što će to donijeti Dinamu?

  • O Zoriću jako malo znam, sigurno je postavljen od Zdravka Mamića. Mislim da bi svi kojima je stalo do Dinama trebali biti odgovorni. Najlakše je doći i krenuti prodavati igrače… Grad Zagreb morat će razriješiti tu situaciju. I država.

Potom je Cvitković kazao:

  • Skupština je smijenila člana Uprave Krešimira Antolića iako za to nije imala ovlasti jer ona ne imenuje niti ne razrješuje zaposlenike. To je u nadležnosti Izvršnog odbora, budući da mu je upravo Skupština prenijela takve ingerencije. I to je jasno. Izvršni odbor je samo postupio po statutu kad su smjenu nije prihvatio. No, znate kad je eskalirao raskol? Kad smo na Izvršnom odboru predložili da Ante Čačić bude i sportski direktor. Nastao je show. Skočili su Zorić, Ivo Šušak i još neki da ne može to tako, da nije bilo na dnevnom redu, a kad smo postavili svojedobno Zorana Mamića nije im smetalo što nije bilo na dnevnom redu. Odmah sam shvatio da imaju nekog svojeg kandidata. Kasnije sam čuo da bi to mogao biti Romeo Jozak. Htjeli su još proteklog ljeta za trenera Darka Milaniča. Plan nam je bio da s vremenom izaberemo sportskog direktora, a Čačić da bude privremeno dok to ne napravimo.

Vratio se na krizu prije više od dvadeset godina kad je ujedno bio i početak Dinamove priče koja je urodila golemim uspjesima.

  • Ja sam u životu napravio čudo kao običan inženjer, a sve to zahvaljujući Dinamu. I zato mi je dodatno stalo do njega. Dinamo je 2000. godine bio u ogromnoj krizi, imao je dug 50 milijuna njemačkih maraka. Tada je Mirko Barišić došao za predsjednika, a ja s njima u Izvršni odbor. Iz UEFA-e nam je stiglo pismo da ne možemo igrati u Europi ako ne damo garancije kako ćemo sve platiti. Barišić je kao svjetski uspješan menadžer poslao jamstva UEFA-i ali nakon toga 15 noći nije spavao. “Hoćemo li uspjeti?”, pitao bi me svako malo. “Uspjet ćemo”, bio sam uvjeren jer moramo. Barišić je spasio Dinamo, a sad ga tjeraju. Strašno. Prestrašno. Uz pomoć Ljube Barina, koji je osobno bio prijatelj s Gerardom Houllierom, menadžerom Liverpoola, prodali smo Igora Bišćana za 20 milijuna maraka. To je bio spas. Međutim, ništa nije išlo glatko. U ljeto 2000. igrali smo s Milanom u pretkolu Lige prvaka. Trebali smo putovali na San Siru, a nismo mogli. Klub je bio u blokadi. Ja sam dao vlastitih 40 tisuća njemačkih maraka preko svoje firme, i to izravno na račun prijevoznika, da možemo u Milano. Tada je u klubu bio i Zdravko Mamić. Kad su sad na Izvršnom odboru rekli da je Mamić stvorio Dinamo, skočio sam. Morao sam. Zabrinut sam za Dinamo – zaključio je Ivica Cvitković.

Izvor: SN Foto: Nenad Dugi/CROPIX