NOGOMET PRENESENO

Hrvatski hit trener u Serie A uskoro dostiže legendarnog Ivića, a Zebec je nedostižan na vrhu

Otkako je Niko Kovač nedavno dobio otkaz u Monacu, u ligama petice preostala su još dvojica hrvatskih trenera, obojica Splićani u talijanskim klubovima, Ivan Jurić (46) u Torinu i Igor Tudor (43) u Veroni. Dvojica nekadašnjih suigrača u Hajduku susjedi su na ljestvici Serie A; Torino je deveti, a Verona deseta.

VODIO ČETIRI PRVAKA EUROPE

Povod ovoj priči zapravo je zvjezdana pojava Ivana Jurića, preporoditelja Torina, kluba koji je prošlu sezonu okončao na 17. mjestu, jednu stubu od ispadanja u Drugu ligu, a danas je čvrsto u gornjem dijelu ljestvice.

Naime, temperamentni, žestoki Jurić stvorio je od Torina defenzivno impresivnu momčad, koja je u 21 nastupu u Serie A primila samo 19 pogodaka, po čemu je na trećemu mjestu u ligi, kao što je i prva po prosječnom broju prekršaja (17,6) po utakmici. Osobito ovaj drugi podatak ilustrira količinu agresivnosti s kojom nastupa Torino, što je očito ključna komponenta u njegovoj izvedbi.

No, u Jurićevu specifičnom i sad već prepoznatljivom trenerskom opusu postoji još jedan brojčani podatak koji nije vezan uz ovu sezonu, niti uz njegov način igre, nego uz njegovu poziciju u europskom nogometu, koja pomalo prolazi neprimijećeno.

Naime, Ivan Jurić, koji upravo vodi već treći klub (Genoa, Verona, Torino) u Serie A, ligi izrazito nesklonoj stranim trenerima, ima staž od čak 147 prvenstvenih utakmica u ligi petice. Zanemarimo li načas globalnu reputaciju trenerskog genijalca Tomislava Ivića, doći ćemo do nevjerojatnoga podatka da će Ivan Jurić za dva tjedna prestići slavnoga šjor Ivana po broju utakmica u ligama petice. Ivić je, naime, na klupi Avellina, PSG-a, Marseillea i Atletica vodio svoje momčadi u 149 prvenstvenih utakmica.

No, da odmah povučemo i jasnu liniju razgraničenja između Ivića i svih ostalih hrvatskih trenera. Tomislav Ivić imao je angažman u čak četiri europska prvaka, Ajaxu, Portu, Benfici i Marseilleu, Tomislav Ivić, osim u Jugoslaviji s Hajdukom (3), osvojio je naslove prvaka u još tri zemlje: Nizozemskoj (Ajax), Belgiji (Anderlecht) i Portugalu (Porto). Zato je ugledni France Football Ivića svrstao na 42. mjesto u poretku 50 najvećih trenera u povijesti.

Kako je Bundesliga oduvijek bila najotvorenija prema Hrvatima, tako prva tri mjesta po broju utakmica u ligama petice kao treneri drže trojica koja su 60-ih i 70-ih drmala njemačkim nogometom. Branko Zebec vodio je čak šest (Bayern, Stuttgart, Eintracht Braunschweig, HSV, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt), Zlatko Čajkovski četiri (Köln, Bayern, Hannover, Offenbach), a Ivica Horvat tri (Schalke, Eintracht, Rot Weiss Essen) njemačka prvoligaša.

U poretku prvih deset naših trenera po stažu u petici, posebno poglavlje zaslužuje još jedan Splićanin, 76-godišnji Sergije Krešić. On je nakon Zebeca trener s najviše vođenih klubova u petici, čak pet u španjolskoj Primeri: Merida, Valladolid, Las Palmas, Mallorca i Numancia. I Krešić je, poput danas Jurića, nekada bio crna mačka za velike trenere, jer je pobjeđivao Cruijffa, Van Gaala i Guardiolu.

DALIĆ JOŠ ČEKA …

Iza prve desetorice u ovom redoslijedu svrstala su se neka doista zvučna nogometna imena. Tako je Vlatko Marković u 40 nastupa trenerski vodio Nicu, Velimir Zajec, prvi naš trener u Premiershipu, vodio je Portsmouth u 25 prvenstvenih utakmica, koliko i Josip Skoblar kao trener HSV-a i Valladolida. Hrvatski treneri imaju četiri naslova prvaka u petici: Zebec s Bayernom (1969.) i HSV-om (1979.), Niko Kovač također s Bayernom (2019.), dok je Zlatko Čajkovski bio okrunjen s Kölnom (1962.), a zanimljivost je da neki od značajnijih trenera, poput Jozića, Poklepovića, Katalinića ili Kranjčara, nikada nisu bili treneri u ligama petice. Za Zlatka Dalića to još nije kasno.

Treneri s najviše utakmica u ligama petice: Branko Zebec 413, Zlatko Čajkovski 246, Ivica Horvat 231, Sergije Krešić 203, Niko Kovač 178, Tomislav Ivić 149, Ivan Jurić 147, Slaven Bilić 100, Miroslav Blažević 74, Zvonimir Soldo 43, Igor Tudor 43 …

Izvor: VL/Tomislav Dasović Foto: Daniele Mascolo/REUTERS