NOGOMET

HNS oštro osuđuje nasilje u Ateni, DINAMO takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub

Povodom nemilih događaja u Ateni uoći utakmice AEK-a i Dinama Zagreb, Hrvatski nogometni savez i GNK Dinamo Zagreb poslali su službena priopćenja.


Hrvatski nogometni savez pozorno prati događaje u Ateni gdje je, prema do sada potvrđenim informacijama, smrtno stradao jedan grčki državljanin, dok je još nekolicina navijača ozbiljno ozlijeđena. Nakon nasilnih sukoba, uhićeno je više osoba.

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje ovakvo nasilje te izražava duboko žaljenje zbog ovog incidenta u kojem su sudjelovali hrvatski državljani. Nažalost, zbog huligana je izgubljen (barem) jedan ljudski život, a Savez izražava najdublju sućut obitelji preminulog grčkog državljanina.

Huligani su pritom nanijeli značajnu štetu reputaciji Hrvatske, grada Zagreba i Dinama, kao i svih navijača u Hrvatskoj koji na primjeren način bodre svoje klubove.

U pripremi utakmica AEK – Dinamo te PAOK – Hajduk, Hrvatski nogometni savez sudjelovao je u komunikaciji između policije i Uefe. Krovna europska nogometna organizacija, Uefa, donijela je odluku da se navedene utakmice odigraju bez prisustva gostujućih navijača zbog opasnosti od sukoba. Pored toga, HNS nema nadležnost ni mehanizme kojima bi spriječio ovakve incidente.

Savez će ostati u bliskoj komunikaciji s Uefom i Dinamom na temu događaja u Ateni.

Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.


GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Ateni, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, izgrednici iz Hrvatske bili uključeni u incident s navijačima grčkog nogometnog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju nogometa kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tijekom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskrenu sućut obitelji preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača.

GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i suradnju.


Foto: D. Sopta/HNS, GNK Dinamo