NOGOMET

GOTOVO JE! Teško, ali pala je i Rusija. Pao je ruski bunker, gosti zabili sami sebi!

Nikad na Poljudu Vatreni nisu igrali važniju utakmicu od ove i igra im samo pobjeda. Igralo se na rasprodanom Poljudu pred 30.000 vatrenih navijača. Teren je bio loš, jer je kiša padala satima. U odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H Vatreni su u Splitu svladali Rusiju sa 1-0 (0-0). Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti o kojem će se još dugo pričati. Sreća prati hrabre!

Na Poljud je iz Karlovca otputovalo više stotina navijača, niti kiša ih nije omela. Javljali su nam se, slali fotografije koje s ovim tekstom objavljujemo. Hvala im na tome!

Nakon utakmice svima je laknulo pa tako i Zlatku Daliću koji je zaplakao na klupi, bio je pod velikim pritiskom zbog važnosti utakmice, a s Vatrenima je izborio drugo Svjetsko prvenstvo u svojoj karijeri. Ispisao je povijest hrvatskog nogometa – uspio je ono što prije njega nisu Miroslav Ćiro Blažević i Slaven Bilić. U povijesti hrvatske vrste niti jedan izbornik nije imao priliku voditi Vatrene na tri turnira. Ćiro Blažević i Slaven Bilić su vodili reprezentaciju na dva velika natjecanja, a Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Niko Kovač i Ante Čačić na po jednim turniru.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru, Računica je bila jasna, Hrvatsku je isključivo pobjeda vodila izravno u Katar, dok bi poraz ili neriješeni ishod našu reprezentaciju poslao u dodatne kvalifikacije koje se igraju u ožujku sljedeće godine.

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u skupini H sa 23 boda, jednim više od druge Rusije. Naša se reprezentacija pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Na kišnom Poljudu među 30.000 ljudi u ključnoj utakmici došao ih je podržati i predsjednik RH Zoran Milanović, a legendarni pjevač Mišo Kovač stigao je na Poljud u dresu hrvatske reprezentacije.


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine:

„Dragi naši Vatreni,
još jednom ste pokazali vrhunsko nogometno umijeće i neizmjerno veliko srce. U zahtjevnim vremenskim
uvjetima i na iznimno teškom travnjaku ostvarili ste pobjedu nad Rusijom, vrijednu izravnog odlaska na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Kataru. Malo tko se može podičiti takvim kontinuitetom – nastupom na 12 velikih natjecanja od mogućih 14, i zato vam od srca čestitamo na najnovijem pothvatu! Koliko ste tim trijumfom razveselili Hrvate u domovini i iseljeništvu, svjedočit ćemo još i u godini koja dolazi. Hvala vam na silnoj sreći koju ste donijeli u svaki kutak Globusa u kojem žive Hrvati. Ostanite i dalje nacionalni ponos kojem ne blijedi sjaj!“