NOGOMET

EURO 2020: Talijani slave naslov europskog prvaka nakon penala!

Nakon 53 godine Italija je prvak Europe, Gianluigi Donnarumma koji nije branio na najvišoj razini, na kakvu je navikao, tijekom igre zaustavio je udarce s bijele točke Sanchu i Saki, a Rashford nije zabio i Wembley je briznuo u plač. Rijeke suza slijevale su se niz stepenice podno tribina …

Azzurri su odigrali odličan i hrabar turnir, od reprezentacije koja je bila favorit iz prikrajka došli su do finala i unatoč minusu u drugoj minuti na kraju slavili. Njihovoj euforiji i suzama radosnicama nije bilo kraja…

Koliko je bilo napetih utakmica, produžetaka, penala i šokova, ovaj Euro valjda je morao završiti na takva način. Gareth Southgate uveo je u 120. minutai Rashorda i Sancha samo za “penale” i totalno promašio. Od junaka nekim odlukama postao je tragičar.

Wembley je bio pun gotovo kao u najljepša vremena, Talijana se probilo oko sedam tisuća, Englezi su mahali improviziranim peharima jer ovo je bila samo njihova večer.

Talijani su 11. srpnja 1982. u Madridu postali svjetski prvaci pobijedivši Njemačku 3:1, vjerovali su da je ovo njihov sretan datum, ali praznovjerja ne donose pobjede, samo igra, a u ovakvim utakmicama i sreća s bijele točke koju su imali.

Englezi su prije utakmice demolirali neke od londonskih trgova otkidajući grane, bacajući boce i prevrtajući kontejnere, dio navijača je htio bez ulaznice na tribine u čemu ih je spriječila policija, a redari su u finišu susreta morali ganjati jednog navijača koji je utrčao u teren.

Talijani su „okupirali“ trgove Milana, Rima i Napulja gdje su se susreti pratili na velikom ekranima. Dugo je bila moć i nakon utakmice.


ITALIJA – ENGLESKA 1:1 (Bonucci 67′ / Shaw 2′)

LONDON Stadion Wembley. Gledatelja: 67.173. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska). Jedanaesterci: 1:0 – Berardi, 1:1 – Kane, Belotti – obranio Pickford, 1:2 – Maguire, 2:2 – Bonucci, Rashford – promašio, 3:2 – Bernardeschi, Sancho – obranio Donnarumma, Jorginho – obranio Pickford, Saka – obranio Donnarumma. Žuti kartoni: Barella (47), Bonucci (55), Insigne (84). Chiellini (90), Maguire (106), Jorginho (114)

ITALIJA: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (od 118. Florenzi) – Barella (od 54. Cristante), Jorginho, Verratti (od 96. Locatelli) – Chiesa (od 86. Bernardeschi), Immobile (od 55. Berardi), Insigne (od 91. Belotti). Izbornik: Roberto Mancini
ENGLESKA: Pickford – Walker (od 120. Sancho), Stones, Maguire – Trippier (od 71. Saka), Phillips, Rice (od 74. Henderson, od 120. Rashford), Shaw – Sterling, Kane, Mount (od 99. Grealish). Izbornik: Gareth Southgate


Izvor: SN Foto: John Sibley/AFP