NOGOMET PRENESENO

DEBAKL KAKAV SE NE PAMTI: Ovaj današnji Dinamo je karikatura nekih prijašnjih generacija, jednostavno nije sposoban pobjeđivati

Nakon još jednog poraza Dinama glavno pitanje jest hoće li Sergej Jakirović i dalje biti trener. Od posljednjih pet utakmica njegova momčad izgubila je četiri. Modre su porazili Ballkani, Hajduk, Gorica i u četvrtak Viktorija iz Plzena.

Piše Davorin Olivari, novinar Sportskih novosti

To se ne pamti, zaista se ne sjećamo takvog rezultatskog debakla u novijoj povijesti. Na kraju utakmice Modri su dobili velike zvižduke s tribina, nezadovoljstvo se čulo s tribina, veliko nezadovoljstvo, navijači su dobili slom živaca. Jer, budimo realni, ono što su vidjeli, nije Dinamo.

Ovo je neka momčad koja nema niti glavu niti rep, sve zaista ispada kao neko ruganje svima onima koji vole Dinamo. Aktualni prvaci Hrvatske proživljavaju ogromnu krizu, daleko najveću nakon dugog niza godina. Nećemo sad ponavljati što se sve događalo u predigri ove nezapamćenog kriznog razdoblja, ali sad to ionako nema veze. Dinamo djeluje kao razbijena vojska, koja ne zna gdje udara, koje oružje mora upotrijebiti da pobijedi bilo kojeg suparnika. Ne kažemo da se plavi dečki nisu trudili, da nisu pokušavali napraviti nešto, da nisu željeli pobjedu. Ali što se vrijedi truditi kao nema dovoljno kvalitete, energije, vještina.

Ovaj današnji Dinamo je karikatura nekih prijašnjih generacija, jednostavno nije sposoban pobjeđivati, donijeti barem malo radosti svojim poklonicima. Kao da ih je dotakla i neka crna sudbina, ne mogu zabiti gol i kad izgleda da bi mogli zabiti, suparnici zabijaju i kad nemaju nekih velikih prilika. U četvrtak nas je Dinamo opet prevario. Očekivali smo da će ipak nakon svih tih šokova protiv ne tako moćne Viktorije ipak osvojiti barem bod, makar smo se negdje nadali i pobjedi. Kakav je to bio promašaj u očekivanjima. Ni mi nismo bili svjesni da ovakav Dinamo očito ne može više, te da svi mi možda vjerujemo u neke bajke, kao da vjerujemo da će svizac zamotati čokoladu. Neće, jer ne može. Tako ne može niti Dinamo. I kad sve ovo gledamo u posljednje vrijeme, čini nam se da bi svizac ipak bio uspješniji, da bi na koncu ipak on prije mogao zamotati tu čokoladu nego što bi Modri mogli nekoga pobijediti.

Dinamo je u Konferencijskoj ligi izvukao skupinu koja je izgledala idealno, da su sami radili scenarij ždrijeba, ne bi moglo izvući “bolje” suparnike. Kad smo vidjeli protivnike, svi smo rekli “plitak potok”. Kad ono, bila je nabujala rijeka. Koja je potopila Dinamove ambicije. Naravno, ništa još nije izgubljeno u Konferencijskoj ligi, još se može do proljeća u Europi u trećem razredu europskog nogometa, ali oni je sad ipak mnogo dalje nego što je to itko mogao pretpostaviti. Ali ovakav Dinamo kakav je danas, teško da će vidjeti to toliko željeno proljeće. A to će biti žestok neuspjeh. Ne proći dalje u ovakvoj skromnoj skupini? Jao i pomagaj…

Pred Modrima su teški dani. Ne visi samo Europa, visi i HNL. Najgore jest što sve skupa izgleda kao labirint iz kojeg ova momčad ne može izaći. Hoće li Jakirović uspjeti naći izlaz ili će ga morati probati pronaći neki drugi trener? Makar nam se čini das se ovdje ne radi samo o treneru, Dinamovi problemi su mnogo dublji. Ako će otići Jakirović, morali bi otići i mnogi drugi koji su zaslužni da Dinamo više nije Dinamo na kakvog smo navikli.

Izvor: SN Foto: Ronald Goršić / Cropix