NOGOMET

Čeferin i dalje ostaje prvi čovjek UEFA-e: Šuker i službeno izgubio posao

Jednoglasnom odlukom zastupnika na redovitom godišnjem kongresu Europskog nogometnog saveza u Lisabonu Slovenac Aleksander Čeferin dobio je novi četverogodišnji mandat za dužnost predsjednika Uefe, koju obnaša od 2016. kad je zamijenio suspendiranog Francuza Michela Platinija.

 • Zahvaljujem vam od srca na vašoj jednoglasnoj podršci. – rekao je 55-godišnji slovenski odvjetnik u kratkom obraćanju nazočnima nakon provedenog glasovanja koje je bilo formalnog karaktera s obzirom na to da dosadašnji čelnik Uefe nije imao protukandidata.
 • To mi puno znači. Velika je to čast, ali prije svega velika odgovornost prema vama i nogometu. Mogu vam obećati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ne razočaram ni vas ni nogomet. – dodao je Čeferin koji će dužnost predsjednika obnašati do godišnjeg kongresa 2027.

Otkako je na čelu Uefe, najveći izazov s kojim se suočio bila je prijetnja pristupanja najvećih europskih klubova projektu Superlige, zatvorenog natjecanja za najbogatije. Iako je u nekoliko dana uspio spriječiti njeno pokretanje, Čeferin je u svom govoru, koji je prethodio njegovom reizboru, upozorio na prijetnju koju projekt Superlige još uvijek predstavlja za trenutačni nogometni sustav u Europi. Tri kluba, Real Madrid, Barcelona i Juventus pokrenuli su postupak pred Sudom Europske unije (CJEU) osuđujući navodnu zlouporabu dominantnog položaja od strane Uefe. Odluka se očekuje u nadolazećim tjednima, no glavni odvjetnik CJEU-a, čije zaključke suci često prate, sredinom prosinca je dao svoje prvo mišljenje koje je bilo pozitivno za Uefu.

Čeferin sada praktično ima odriješene ruke za nastavak svoja dva glavna projekta u ovom trenutku: za reformu financijskog “fair playa” s planiranim uvođenjem neke vrste gornje granice koju klubovi smiju trošiti na plaće, naknade za transfere igrača i provizije koje se plaćaju zastupnicima igrača te za reformu Lige prvaka koja će od sezone 2024./2025. biti povećana s 32 na 36 klubova, a prva faza natjecanja će biti organizirana u obliku mini-prvenstva.

Televizijska prava za ovo natjecanje već su dodijeljena za rekordnu svotu od 15 milijardi eura tijekom prvog trogodišnjeg razdoblja (2024. – 2027.).

Osim predsjednika, zastupnici su birali i nove članove Izvršnog odbora Uefe u kojem Hrvatska neće imati predstavnika u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Naime, s današnjim danom je istekao mandat nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davoru Šukeru, a HNS nije istaknuo kandidata za poziciju u tom tijelu.

ČEFERIN POVJERIO VAŽNU ZADAĆU ZVONIMIRU BOBANU: PROMIJENIT ĆE PRAVILO KOJE MNOGE BUNI

Zvonimir Boban je na čelu radne skupine koja će donijeti pravilo o igranju rukom u kaznenom prostoru.

Aleksandar Čeferin ostaje predsjednik UEFA-e. Jednoglasnom odlukom dobio je novi četverogodišnji mandat na čelu krovne nogometne organizacije.

Jedan od prvih poteza bit će rješavanje problema koji muči gotovo sve obožavatelje nogometne igre, a radi se o igranju rukom u kaznenom prostoru. Čeferin je taj zadatak povjerio bliskom suradniku i legendarnom Vatrenom Zvonimiru Bobanu.

Boban će tako biti voditelj posebne radne skupine, koja će odlučiti kada će se igranje rukom u kaznenom prostoru sankcionirati kao udarac s bijele točke, a kada ne.

 • Ne razumijem pravilo o igranju rukom i njegovo tumačenje. Uopće ih ne razumijem. Jedan sam od milijuna s tim problemom i zato se hitno nešto mora učiniti. – započeo je Čeferin u razgovoru za Ekipa SN pa otkrio da je oformio radnu skupinu:
 • Oforomio sam radnu skupinu koja počinje s radom krajem travnja i koju vodi Zvonimir. Želimo najbolje trenere i bivše nogometaše, kako bi napokon odlučili i objasnili što je namjerno igranje rukom, a što ne. – zaključio je Čeferin.

FIFA objavila novi poredak: Evo gdje se nalazi Hrvatska, dvije nacije prestigle Brazilce

Nakon prve runde kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024., krovna nogometna organizacija FIFA objavila je ažurirani poredak svjetskih reprezentacija.

Hrvatska je nakon remija s Walesom (1:1) i pobjede u Turskoj (2:0) i dalje sedma najbolja reprezentacija svijeta i približila se samo na bod zaostatka Nizozemskoj. Dakle, u lipnju će Vatreni imati šansu za napredak na ljestvici, jer na Final Fouru u sklopu Lige nacija čekaju nas upravo Nizozemci, a pobjedom bi ih prestigli. Argentina je svrgnula Brazilce s liderske pozicije, a Francuska je stigla na drugo mjesto.

MARIJAN KUSTIĆ ČESTITAO ČEFERINU

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, koji je predvodio hrvatsku delegaciju na izbornom Kongresu Uefe u Lisabonu, uputio je čestitku Aleksanderu Čeferinu koji je dobio novi četverogodišnji predsjednički mandat na čelu krovne europske nogometne organizacije.

“Maksimalna podrška koju mu je danas iskazala europska nogometna obitelj potvrđuje s koliko je vještine, znanja, hrabrosti i odlučnosti vodio europski nogomet kroz velike izazove proteklih godina, od pandemije do pokušaja pokretatanja tzv. Superlige. Svi smo uvjereni da će na isti način kao do sada štititi i razvijati europski nogomet“, izjavio je Kustić u služenom priopćenju na mrežnom portalu Hrvatskog nogometnog saveza.

“Sa strane HNS-a, možemo biti itekako zadovoljni što na čelu Uefe ostaje osvjedočeni prijatelj hrvatskog nogometa, a pritom mu je desna ruka naš legendarni kapetan Zvonimir Boban. Aleksander se pokazao kao osoba koja je sposobna istodobno komercijalno razvijati elitna Uefina natjecanja, od Lige prvaka do Eura, a istodobno čuvati bazu te ulagati u razvoj nogometa diljem Europe. Ponosni smo na odličnu suradnju Saveza s Uefom te sam siguran da ćemo u narednom mandatu imati veliku podršku Uefe na ključnim projektima HNS-a, uključujući izgradnju nacionalnog nogometnog centra“, naglasio je Kustić, uz kojeg su u HNS-ovoj delegaciji u Lisabonu bili izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško.


TOP 10 I BODOVI

 1. Argentina 1841
 2. Francuska 1838
 3. Brazil 1834
 4. Belgija 1793
 5. Engleska 1792
 6. Nizozemska 1731
 7. Hrvatska 1730
 8. Italija 1714
 9. Portugal 1707
 10. Španjolska 1683

Izvor: HINA Foto: AFP