MIX VIJESTI IZ HOO

Zlatko Dalić, Ivano Balić, Hrvatski boksački savez, te brojni sportaši podržali projekt mlade Splićanke Anamarije Runtić Diabetes & Sport!

Mlada Splićanka Anamarija Runtić (23) pokrenula je jedinstveni, hvalevrijedan projekt Diabetes & Sport. Radi se o video emisiji koja se emitira putem digitalne platforme www.patreon.com/diabetessport

Anamarija u Rimu završava studij povijesti umjetnosti i bivša je prvakinja Europe u taekwondou. Vrhunske rezultate u sportu postigla je uz dijagnozu dijabetesa tip 1 od kojeg boluje od trinaeste godine, što podrazumijeva uzimanje inzulina četiri puta dnevno uz tri do četiri puta bockanja iglom da bi se izmjerila visina šećera.

Dijabetes ili šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom zbog nezamislivog rasta oboljelih u svijetu posljednjih desetljeća – procjene Svjetske zdravstvene organizacije WHO-a govore o gotovo 550 milijuna oboljelih, a godišnje umire gotovo 7 milijuna ljudi – od toga svaka treća osoba mlađa od 60 godina! Brojke u Hrvatskoj govore o 330.000, pa i 500.000 oboljelih od diijabetesa, jer 60 posto oboljelih nema ni postavljenu dijagnozu!

Glavni cilj emisije DIABETES & SPORT promocija je sporta i ispunjenog života s dijabetesom, a Anamarija Runtić u njoj planira ugostiti brojne hrvatske i svjetske sportaše koji su medalje u sportu osvojili s dijagnozom dijabetes tip 1.

Važna misija Diabetes & Sport video platforme je stipendiranje malih dijabetičara kako bi im se pomoglo slijediti i ostvariti snove. Glavne teme podcasta su: kako ispuniti i živjeti svoje snove bez obzira na ozbiljnu dijagnozu – dijabetes tip 1; kako pomoći svom djetetu kada se suoči s takvom dijagnozom; kako mu usaditi vjeru i hrabrost da usprkos tome može ostvariti sve svoje snove – pa čak i ako su oni olimpijska, svjetska ili kontinentalna medalja te karijera vrhunskog sportaša.

Projekt DIABETES & SPORT podržali su odmah na početku izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i olimpijski pobjednik i bivši najbolji rukometaš svijeta Ivano Balić. Izbornik Zlatko Dalić snimio je video poruku podrške i preko svog instagram profila koji ima više od 273.000 pratitelja pozvao sve da klikom na www.patreon.com/diabetessport podrže ovaj vrijedni projekt za pomoć svim mladim dijabetičarima koji se sportom bore protiv opake bolesti današnjice.

Podršku projektu Anamarije Runtić na isti način na youtubeu dao je i Ivano Balić, a uključit će se i ostali veliki hrvatski i svjetski sportaši. Punu potporu projektu Diabetes & Sport dali su u startu i Hrvatski boksački savez i predsjednik HBS-a Bono Bošnjak.

Sudjelovanje u projektu Diabetes & Sport i snimanje u prvim emisijama odmah su s oduševljenjem prihvatili naši uspješni sportaši s dijabetesom – vaterpolski reprezentativac (svjetski prvak iz 2017.) Ivan Marcelić i svjetska doprvakinja u savate boksu Patricija Špoljarić iz borilačkog kluba Omega Varaždin.