INTERVJU MIX

ŽELJKO MAVROVIĆ: ‘Vrhunski sport je za bogate države! jesmo li mi bogati?

U ovom tjednu podcast Sportskih novosti ususret izboru najboljih sportaša Hrvatske bio je posvećen trima olimpijskim sportovima (gimnastika, stolni tenis i boks). Legendarna Šaka sa Srednjaka u podcastu SN bez dlake na jeziku o financiranju našeg sporta – piše Dean Bauer, novinar SN.

Ugostili su Marija Možnika, predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza; Renata Čengića, direktora Hrvatskog stolnoteniskog saveza te slavnog boksačkog prvaka, a i ne tako davno direktora boksačke vrste, Željka Mavrovića.

Sportovi koji su također tijekom ovog mjeseca, baš kao i naše rukometašice, u domovinu donijele sjajna odličja. Gimnastičari su iz turskog Mersina donijeli tri srebra (Tin Srbić – preča, Filip Ude – konj s hvataljkama i Aurel Benović – parter). Boks je pak proteklog tjedna postao bogatiji za dvije bronce sa Svjetskog kupa u njemačkom Kölnu, za Riječanina Mateja Uremovića odnosno Gabrijela Veočića iz Slavonskog Broda. Stolni tenis se pak može podičiti da je u godini na izmaku prvi Hrvatskoj podario reprezentaciju za Olimpijske igre u Tokiju.

– Ne samo što su Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Tomislav Frane Kojić i Filip Zeljko momčadski izborili nastup na sljedećim olimpijskim igrama, već je to i u pojedinačnoj konkurenciji uspjelo našem Pucaru – napomenuo je Renato Čengić.

Vrlo je nadahnutu raspravu po vječnom pitanju hrvatskog sporta, financiranju, otvorio Marijo Možnik:
– Činjenica jest da je država udvostručila izdvajanja za sport u protekle četiri godine, ali opet pitanje se postavlja s kojeg se temeljnog iznosa to udvostručenje dogodilo.

Na ovo se nadovezao s vrlo zanimljivom opservacijom šaka sa Srednjaka, odnosno Željko Mavrović:
– Vrhunski sport je za bogate i velike države. Jesmo li mi moćni i veliki? Nismo! Objektivno je tako. Sport je prezentacija moći neke države, a mi nismo u mogućnosti nekim silno velikim financiranjem nositi se s najvećima. Pa samo jedan München je bogatiji od cijele naše države i uvijek će takav biti. No, zato je svaka naša medalja i uspjeh još veći i dolazi kao plod ‘gladnih’ sportaša i sportašica. Ono što moramo razvijati je školski sport, sport djece i mladih, a zbog zdravlja nacije.

Izvor: Sportske novosti Foto: Hanza media