MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Završena javna rasprava o Strategiji KA-sporta: Izgradnja ŠRC Mostanje biti će sastavni dio završnog dokumenta

Na temelju provedenog savjetovanja u tijeku su završne aktivnosti vezane za izradu konačnog prijedloga teksta Strategije koji će biti upućen Gradskom vijeću Grada Karlovca na raspravu i usvajanje.

Do konca prošloga mjeseca, od 30. listopada do 29. studenoga 2020. godine, bio je rok u kojem su građani mogli dostaviti svoje prijedloge i komentare na temu Strategije razvoja karlovačkog sporta za razdoblje 2021.-2028. godine.

U javnom savjetovanju o nacrtu Strategije sudjelovalo je tek deset sudionika, pojedinaca odnosno predstavnika pojedinih sportskih klubova, što može značiti da se građani uglavnom slažu s prijedlogom Strategije koje je prvo javno bila predstavljena u Gradskom kazalištu Zorin dom, a kasnije je naš portal kroz razgovore – prvo sa Zrinkom Čustonjom iz tvrtke Razvoj i inovacije u sportu koja je radila prijedlog Strategije, zatim karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem i predsjednicima gradske i županijske sportske zajednice, Željkom Šančićem i Želimirom Feitlom.

Kroz te priloge na KAŠ-u nastojalo se građanima još više približiti ovaj važan dokument za karlovački sport.

Do konca prošloga mjeseca, od 30. listopada do 29. studenoga 2020. godine, bio je rok za koje vrijeme u kojem su građani javno mogli dostaviti svoje prijedloge i komentare na tu temu. Nakon toga, po završetku javnog savjetovanja predstavnici izrađivača Strategije na čelu s doc. dr. sc. Zrinkom Čustonjom te predstavnicima Grada Karlovca i Karlovačke sportske zajednice, analizirali su sve pristigle komentare, prijedloge i osvrte na predloženi dokument.

– Većina sudionika nacrt Strategije ocijenila je pozitivno naglašavajući značaj ovakvog dokumenta za razvoj i unaprjeđenje sporta na području grada Karlovca. Pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi odnosili su se, između ostalih, na potrebu povećane brige za funkcioniranje kuglačkog sporta uključujući i osiguravanje odgovarajuće infrastrukture za razvoj kuglanja, što je i prihvaćeno. Izgradnja ŠRC Mostanje biti će tako sastavni dio završnog dokumenta Strategije sporta Grada Karlovca 2021. – 2028. – kaže Draženka Sila Ljubenko, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti koja je ujedno i član tima za izradu Strategiji, ali i zadužena za prikupljanje komentara građana.

Na što se odnosila većina komentara građana?
– Uglavnom na problematiku i ukazivanje za što većom skrbi o trenerima i prijeko potrebnim stručnim kadrovima u sportu. Smatraju također i da treba što veći broj djece uključivati u sve sportove, posebno bazične sportove, kao i uključivanje u školske sportske klubove. Smatraju da bi u sport trebalo poticati i uključivati što više građana, osobito mladih. Smatraju i da treba što više poticati tjelesne aktivnosti građana. Mišljenja su i da treba pronalaziti kvalitetnija rješenja i modela financiranja sportskih klubova – kaže pročelnica Sila-Ljubenko.

Na temelju provedenog savjetovanja u tijeku su završne aktivnosti vezane za izradu konačnog prijedloga teksta Strategije koji će biti upućen Gradskom vijeću Grada Karlovca na raspravu i usvajanje. Sjednica Gradskog vijeća planirana je 17. prosinca 2020. godine na kojoj će biti na dnevnom redu i spomenuto izvješće javnog savjetovanja.

Foto: Grad Karlovac