MIX VIJESTI IZ HOO

Za OI u Parizu 2024 britanska Vlada ulaže u sport 44 posto više novca (oko dvije milijarde kuna) nego za Tokio

Britanski premijer Boris Johnson najavio je Vladino ulaganje od 232 milijuna funti za potporu sportašima u projektu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Taj iznos odgovara ekvivalentu od 272 milijuna eura ili oko dvije milijarde kuna.

Uz sredstva iz Nacionalne lutrije, spomenuti novčani iznos bit će isplaćen kao pomoć sportašima, trenerima i pomoćnom osoblju posredovanjem elitne sportske agencije UK Sport i to kroz tri godišnje rate od 77,4 milijuna funti (90 milijuna eura/oko 675 milijuna kuna).

U odnosu na prošli olimpijski ciklus, za Tokio 2020., to predstavlja povećanje od 44 posto Vladina financiranja sporta na godišnjoj razini ili u brojkama – 54 milijuna funti odnosno 63 milijuna eura ili oko 472 milijuna kuna.

Novac će se također upotrijebiti i kao potpora britanskim timovima koji idu na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. godine u Pekingu.

  • Britanski tim je u Tokiju pokazao ono najbolje od ove zemlje, demonstrirajući sportsko umijeće, naporan rad i rekordne izvedbe. Od bazena do biciklističke staze, naši olimpijci dali su nam toliko razloga za ponos i slavlje. Povećanje financijskog izdvajanja ide za tim da i u Parizu za tri godine budu jednako uspješni – kazao je premijer Johnson prilikom dočeka britanskih olimpijaca u londonskoj Wembley Areni. Događaju je nazočilo 8000 gledatelja, uključujući rodbinu sportaša, djelatnike Wembley Arene i igrače Nacionalne lutrije koji su osvojili ulaznice.

Sportašice i sportaši Ujedinjenog kraljevstva osvojili su 65 medalja u 18 različitih sportova i zauzeli četvrto mjesto na ljestvici država osvajačica medalja u na OI-ju u Tokiju 2020.

Izvor: Insidegames / HOO