MIX

Vremeplov: HZSN, Radio Ilijaš, Radio Gradačac, 3. program TVSA, Jutarnji list, RSG1 Sarajevo

Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) osnovan je na današnji dan 1949. godine, tada pod imenom Sekcija sportskih novinara Hrvatske pri Društvu novinara Hrvatske – piše www.mediadaily.biz

Osnivačka skupština održana je u tadašnjem Klubu novinara (Gajeva 2b) u Zagrebu. Brojne sudionike pozdravio je glavni tajnik Fiskulturnog saveza Hrvatske Slavko Filipi, prvim je predsjednikom imenovan Miroslav Habunek, glavnim tajnikom Zvone Mornar, koji će već 1950. biti biran za predsjednika Sekcije i biti do danas najdugovječnijim predsjednikom (21 godinu!). Današnje ime HZSN dobiva na Saboru u Rovinju 1994.godine. Predsjednik udruge od 2003. godine do danas je ugledni sportski novinar Jura Ozmec.

• Na današnji dan 1978. godine s emitiranjem svog programa započeo je Radio Ilijaš. Novi iskorak bio je 2009. godine pokretanjem web portala i emitiranja putem interneta. Danas Radio Ilijaš emitira na frekvencijama 89,7 MHz (Karašnica), 102,3 MHz (Nišići) i 100,9 MHz (Veakovac).

• Na današnji dan 1965. godine s radom je počeo Radio Gradačac. Oprema je nabavljena uz pomoć Stjepana Šibera, koji je u to vrijeme radio kao stručnjak za vojne radio uređaje koji su se proizvodili u RIZ-u Zagreb. U skučenom prostoru, od samo dvije prostorije, svu tehničku pripremu su obavili tehničari Radio Sarajeva. Antena je bila postavljena na vrhu Gradine, a prvi glas je otišao u eter sa odašiljača snage 50 wata, na valnoj dužini od 210 metara. Safet Bahić bio je prvi direktor te glavni i odgovorni urednik. Danas Radio Gradačac emitira program 24 sata dnevno na frekvenciji 98,3 MHz.

• Nakon dugotrajnih priprema, a na temelju koncepta zagrebačkog Z3 programa, na današnji dan 1990. godine započelo je emitiranje trećeg programa Televizije Sarajevo nazvanog Dobre vibracije. Odašiljanje je započelo s lokacije Hum na 37. kanalu. Program se emitirao od 18 do 24 sata, a bio je kombinacija programa uživo i igranog i serijskog programa.

• Na današnji dan 1998. godine izašao je u Zagrebu prvi broj obnovljenog Jutarnjeg lista, tada u izdanju Europapress holdinga, danas Hanza medije. Njegov osnivač bio je Ninoslav Pavić, a u pokretanju lista ključnu ulogu su imali i Tomislav Wruss, Zdravko Milinović i Davor Butković. Prvi broj tiskan je u 200.000 primjeraka koji su svi prodani.

Radio RSG1 Sarajevo osnovan je na današnji dan 2009. godine i zamišljen je kao urbani sarajevski gradski radio servis. U prosincu 2012. godine predstavljen je novi radio format kao rezultat pozitivnih iskustava RSG1 Sarajevo i europskih i regionalnih trendova u radio industriji te je radio preimenovan u Antena Sarajevo. Radio posluje unutar medijske grupe pod nazivom RSG Group.