MIX VIJESTI IZ HOO

Vijeće HOO-a imenovalo povjerenstvo za stručni nadzor u sportu

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 64. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu.

Na dnevnom redu bilo je više od 20 točaka, a među obiljem prihvaćenih izvješća koja su se odnosila na prošlu godinu, bilo je i ono s pozitivnim nalazom Nadzornog odbora HOO-a o obavljenom nadzoru nad djelatnošću i materijalno-financijskim poslovanjem HOO-a za 2023. godinu, kao i pozitivna ocjena revizorske tvrtke Bradara d.o.o. o obavljenoj reviziji financijskih izvješća HOO-a.

Ured za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe HOO-a izvijestio o stanju u razvojnim programima u 2023. godine, a članovi Vijeća prihvatili su i prijedlog novih korisnika razvojnih programa HOO-a za sportaše i trenere u 2024. godini. Prihvaćeno je Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2023. godinu, a u njegovu sklopu i programska izvješća Hrvatske olimpijske akademije te Sportske televizije za isto jednogodišnje razdoblje.

HOO će ustrajati u ispravljanju nepravdi prema trenerima koji su zaslužni za vrhunske sportske rezultate, a slijedom raznih okolnosti, nisu bili uz sportaše na natjecanjima u trenutku ostvarivanja tih rezultata. U tom smislu uslijedit će inicijativa za izmjenu spornog članka (79.) Zakona o sportu, prema kojem naknadu za sportsku izvrsnost mogu ostvariti samo treneri koji su obavljali stručne poslove vođenja sportaša na natjecanjima.

Nakon što je prethodno prihvaćen Pravilnik o stručnom nadzoru i nadzoru nad stručnim radom nacionalnih sportskih saveza, sukladno novom Zakonu o sportu, Vijeće HOO-a imenovalo je peteročlano povjerenstvo za stručni nadzor u sportu, a na čelu mu je Mario Vukoja iz Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Četiri događaja i jedan projekt dobili su pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora: 32. međunarodna ljetna škola kineziologa, od 26. do 29. lipnja 2024. u Zadru; međunarodna sportska manifestacija ,,Galeb Sail&Ski Race”, od 1. do 3. ožujka 2024. na Platku i u akvatoriju riječkog zaljeva; atletski supermaraton ,,Od Kaptola do Kaptola”, 24. ožujka 2024. u Zagrebu i Čazmi; Diplomatski turnir u badmintonu, od 30. listopada do 3. studenoga 2024. u Dubrovniku te projekt ,,Sportbook” Blanke Vlašić i Ivane Brkljačić.

Hrvatski kriket savez ponovno je primljen u članstvo HOO-a, i to sa statusom pridruženog člana (kriket je najavljen kao olimpijski sport u LA-ju 2028.), ali tu odluku Vijeća treba još potvrditi i Skupština HOO-a, čije je redovno zasjedanje u Zagrebu najavljeno za 28. veljače.

HOO/Vinko Knežević