MIX VIJESTI IZ HOO

Vijeće HOO: Maratonka Bojana Bjeljac prva hrvatska sportašica s olimpijskom normom za Pariz

Minutom šutnje za nedavno preminulog Antu Bakovića, predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza te kolegu i prijatelja iz vodećeg tijela HOO-a, započeli su članovi Vijeća HOO 46. redovnu sjednicu, održanu u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.

U središtu pozornosti bila su izvješća iz Ureda za olimpijski program HOO-a. S početkom ove godine program za ljetne Igre u Parizu obuhvaća 72 sportaša i sportašice sa statusom olimpijskih kandidata iz pojedinačnih sportova te sedam ekipa/momčadi iz četiri kolektivna sporta. Hrvatska je dobila i prvu evidentnu kandidatkinju za OI 2024., taj status potvrđen je maratonki Bojani Bjeljac koja je kriterijski rezultat ostvarila na prosinačkoj utrci u Valenciji. Također na temelju ostvarenog kriterijskog rezultata, alpska skijašica Zrinka Ljutić pridružila se od 1. siječnja Leoni Popović i Istoku Rodešu sa statusom potencijalne A olimpijske kandidatkinje za Zimske olimpijske igre u Milanu i Cortini 2026. godine. Na vrhu te liste olimpijski je top-kandidat Filip Zubčić.

Prihvaćeni su i prijedlozi izmjena i dopuna pravila programa HOO-a na lokalnoj razini i Pravilnika o provedbi obilježavanja Međunarodnog olimpijskog dana/Hrvatskog olimpijskog dana (MoD/HoD) te još osam programskih manifestacija, a modificirani su zbog usuglašavanja s novom novčanom jedinicom.

Iduća sjednica Vijeća HOO-a (13. veljače) bit će ujedno i priprema za sjednicu Skupštine HOO-a, planiranu za kraj veljače.

HOO/Vinko Knežević