MIX VIJESTI IZ HOO

VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA 2022.: Po prvi put HOO izabrao najbolje i iz neolimpijskih sportova

U novoutemeljenoj kategoriji izuzetni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama, premijerni pojedinačni laureati su Mirela Kardašević i Petar Klovar iz ronjenja, a ekipni/momčadski – ženska hrvatska karate reprezentacija (na fotografiji) i muška reprezentacija u rukometu na pijesku.

U Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb održana je tradicionalna godišnja svečanost – Veliki dan hrvatskog sporta, na kojoj Hrvatski olimpijski odbor proglašava i nagrađuje najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku. Prvi put otkad je HOO-ova izbora, sve glavne izborne kategorije imale su po dva ili više laureata, a od ove godine uvedena je i kategorija za najuspješnije pojedince i momčadi/ekipe u neolimpijskim sportovima i(li) neolimpijskim disciplinama unutar olimpijskih sportova.

Svi laureati HOO-a za 2022. godinu

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ocijenio je 2022. godinu rezultatski iznimno uspješnom, što je utjecalo i na povećan broj laureata. Pojasnio je i inovacije u ovogodišnjem HOO-ovu izboru:

  • Ne vidim razlog zašto ne bismo imali veći broj laureata u istoj kategoriji. Mi nismo Eurovizija da glasamo za pobjednika, pri čemu to može biti samo jedan od kandidata. Naprotiv, tu smo zbog promocije sporta i na ovaj način ga promoviramo. Nadalje, imamo u članstvu 87 sportskih saveza i neki od njih nikad ne bi dobili priliku da njihovi predstavnici budu laureati u našem izboru. Dakle, želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova.

Najuspješnije sportašice 2022. godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora su: svjetska judaška prvakinja Barbara Matić, svjetska i europska prvakinja u taekwondou Lena Stojković te europska prvakinja i svjetska doprvakinja u bacanju diska Sandra Perković (atletika). Najuspješniji sportaši su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević (atletika) i brončani jedriličar sa SP-a u klasi ILCA 7 (nekadašnji Laser) Filip Jurišić.

Naslov najuspješnije muške sportske ekipe (momčadi) dijele nogometna reprezentacija – za broncu na SP-u u Katru, i vaterpolska reprezentacija koja je osvojila zlatnu medalju na EP-u u Splitu. Zbog nedostatka kandidatura iz olimpijskih sportova, najuspješnija ženska ekipa 2022. godine nije izabrana. U konkurenciji najuspješnijih štafeta, parova i posada laureati su dva bratska para – veslački europski prvaci Martin i Valent Sinković, te osvajači svjetske brončane medalje u olimpijskoj klasi 49er, jedriličari Šime i Mihovil Fantela.

Sukladno bogatstvu sjajnih sportskih rezultata u ovoj godini, i izbor najuspješnijeg trenera u znaku je terceta. Naslov trenera godine dijele nogometni izbornik Zlatko Dalić, Vladimir Preradović (judo) i Veljko Laura (taekwondo).

Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, a posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport.

HOO-ovo priznanje za sportski pothvat godine dobili su umirovljeni hrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat ‘Veslom preko Atlantika’, kojim su svrstali Lijepu u našu u uski krug država koje se mogu podičiti preveslavanjem Atlantskog oceana.

U novoutemeljenoj kategoriji izuzetni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama, premijerni pojedinačni laureati su Mirela Kardašević i Petar Klovar iz ronjenja, a ekipni/momčadski – ženska hrvatska karate reprezentacija i muška reprezentacija u rukometu na pijesku.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Branko Peašinović (odbojka), Miran Martinac (liječnik/košarka), Mihovil Nakić – Vojnović (košarka), Zoran Roje (vaterpolo) i Nikola Plećaš (košarka).

Na velikim međunarodnim natjecanjima u 2022. godini hrvatski sportaši i sportašice u svim dobnim uzrastima osvojili su ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane.

FOTOGRAFIJE HOO-a: https://we.tl/t-weoityGJsI

Izvor: HOO/Vinko Knežević


SVI LAUREATI HOO-ova IZBORA 2022. (po kategorijama)

KARLOVAČKI RAZGOVORI – Predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl u razgovoru s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u zagrebačkom Hotelu Westin

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA SPORTAŠICA
Barbara Matić – judo
Lena Stojković – taekwondo
Sandra Perković – atletika

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI SPORTAŠ
Filip Jurišić – jedrenje
Filip Mihaljević – atletika

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA ŽENSKA SPORTSKA EKIPA
nije izabrana (bez ijedne kandidature iz olimpijskih sportova)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA MUŠKA SPORTSKA EKIPA
Hrvatska nogometna reprezentacija
Hrvatska vaterpolska reprezentacija

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA
Valent Sinković i Martin Sinković – veslanje
Šime Fantela i Mihovil Fantela – jedrenje

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER
Zlatko Dalić – nogomet
Vladimir Preradović – judo
Veljko Laura – taekwondo

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE SPORTA U MEDIJIMA
TV postaja GP1 (Jastrebarsko)

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE HRVATSKE U SVIJETU
Hrvatska nogometna reprezentacija

PRIZNANJE ZA SPORTSKI POTHVAT
Werner Ilić i Martin Cruickshank (za pothvat ‘Veslom preko Atlantika’)

KATEGORIJA: IZUZETNI REZULTAT U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA I NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA
Sportašica
Mirela Kardašević – Ronjenje
Sportaš
Petar Klovar – Ronjenje
Ženska ekipa
Hrvatska karate reprezentacija
Muška ekipa
Rukomet na pijesku

NAGRADA HOO-a ‘MATIJA LJUBEK’ (za životno djelo)

BRANKO PEAŠINOVIĆ ROĐEN JE 14. RUJNA 1950. U GRUBIŠINOM POLJU, A UZ STUDIJ U ZAGREBU AKTIVNO SE POČINJE BAVITI ODBOJKOM, IGRAO JE ZA ZAGREBAČKU MLADOST, OSVOJIO JE KUP I PRVENSTVO BIVŠE DRŽAVE. IGRAO JE I U SLOVENIJI (NOVO MESTO), GDJE JE ZAPOČEO I TRENERSKU KARIJERU NAKON STJECANJA DIPLOME NA LJUBLJANSKOM SVEUČILIŠTU. OD ODBOJKE NE ODUSTAJE NI KAO SPORTSKI DJELATNIK, A POSEBNO JE AKTIVAN U DRUŠTVU SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA. S EKIPOM VETERANA MLADOSTI, OVE JE GODINE NA SVJETSKOM PRVENSTVU VETERANA OSVOJIO SREBRNO ODLIČJE!!

MIRAN MARTINAC ROĐEN JE 21. OŽUJKA 1955. U MOSTARU, ŠKOLOVAN U GLINI, A U ZAGREBU ZAVRŠIO STUDIJ MEDICINE. KOŠARKA JE NJEGOVA SPORTSKA LJUBAV, SPOJENA KROZ STRUČNO ZNANJE – 17 GODINA LIJEČNIK JE KK CIBONA, A BRIGU O ZDRAVLJU HRVATSKE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE VODIO JE NA 5 EUROPSKIH I DVA SVJETSKA PRVENSTVA. 20 GODINA ČLAN JE ZDRAVSTVENE KOMISIJE HOO, A KAO LIJEČNIK BIO JE NA OI U ATLANTI, PEKINGU I RIJU. OD 2016. GODINE, PREDSJEDNIK JE ZDRAVSTVENE KOMISIJE HOO.

MIHOVIL NAKIĆ – VOJNOVIĆ ROĐEN JE 31. SRPNJA 1955. U DRNIŠU, POČEO JE U MLADOSTI, PA JE PREKO INDUSTROMONTAŽE DOŠAO DO CIBONE. 12 TROFEJA U 414 UTAKMICA, OD TOGA DVA KUPA PRVAKA 85. I 86. ZA REPREZENTACIJU BIVŠE DRŽAVE NASTUPIO JE 94 PUTA, OSVOJIO OLIMPIJSKO ZLATO I BRONCU. DIPLOMIRANI JE EKONOMIST, A U DRAŽENOVOM DOMU NA RAZNIM FUNKCIJAMA NAKON IGRAČKE KARIJERE RADIO JE OD 1996. DO 2020. GODINE.

ZORAN ROJE ROĐEN JE 7. LISTOPADA 1955. U SPLITU, ALI RIJEKA JE GRAD NJEGOVE SPORTSKE KARIJERE. VEĆ 1968. POČINJE IGRATI VATERPOLO ZA PRIMORJE U KOJEM OSTAJE SVE DO 1985. GODINE, A 1979. OSVAJA KUP. S REPREZENTACIJOM BIVŠE DRŽAVE OSVAJA SREBRO U MOSKVI 1980., A ČETIRI GODINE KASNIJE, U LOS ANGELESU I ZLATNO ODLIČJE. OD 1993. RADI KAO TRENER U PRIMORJU, A OD 2003. DO 2004. BIO JE IZBORNIK HRVATSKE REPREZENTACIJE. ROJE, BEBA, ĐUHO, SUKNO – VELIKA ČETVORKA, LEGENDE HRVATSKOG VATERPOLA U KOJEM POSEBNO MJESTO PRIPADA GOSPODINU S KVARNERA.

NIKOLA PLEĆAŠ ROĐEN JE 10. SIJEČNJA 1948. U BRUVNU, POČEO JE U ORIOLIKU, A OD 67-ME DO 76.-TE BIO JE IGRAČ I NAJBOLJI STRIJELAC KK LOKOMOTIVA. U 204 UTAKMICE ZABIO JE 5.404 KOŠA. OSVAJAO JE OLIMPIJSKO SREBRO U MEKSIKU, SVJETSKO ZLATO U LJUBLJANI I SREBRO U PORTORIKU, TE JOŠ DVA EUROPSKA ZLATA I DVA SREBRA. NIKOLA PLEĆAŠ –ISTINSKA JE LEGENDA KOŠARKE U GRADU ZAGREBU. JOŠ DOK NIJE BILO DRAŽENOVOG DOMA, PA NI VELIKOG DOMA SPORTOVA – BIO JE SAMO TEREN NA TUŠKANCU I KUTIJA ŠIBICA NA TREŠNJEVCI. I SAMO JEDAN POVIK KOŠARKAŠKIH FANOVA NA TRIBINAMA – SVETI NIKOLA!