MIX VIJESTI IZ HOO

U petak edukacija Zdravstvene komisija HOO-a o pregledima sportaša

Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) priređuje u petak tečaj edukacije zdravstvenih djelatnika u sportu. Cjelodnevni tečaj/edukacija održava se 31. ožujka 2023. godine od 8.30 do 19 sati u zagrebačkom Hotelu Hilton Garden Inn / Radnička cesta 21.

Tema su zdravstveni pregledi sportaša, a o tome će iskustva s auditorijem podijeliti eminentni predstavnici struke, većinom iz članstva Zdravstvene komisije, počevši od njezina predsjednika Mirana Martinca koji će govoriti o važnosti zdravstvenih pregleda sportaša.

O genetici i novim iskoracima u prevenciji iznenadne srčane smrti u sportaša saznat ćemo od Dragana Primorca, o zdravstvenim pregledima sportaša u medicini rada od Marine Milaković.

Uslijedit će prezentacije o trima vrstama indikacija – za pulmološki pregled (Marko Jakopović), za kardiološki pregled (Mladen Jukić), te za ortopedski pregled adolescenata u sportskoj ambulanti (Miroslav Smerdelj). Temu o zdravstvenom i epidemiološkom kartonu sportaša olimpijca predstavit će Damir Jemendžić, epidemiološke aspekte zdravstvenog pregleda sportaša Krunoslav Capak, a cjelovitu obradu sportaša i stručnog osoblja (trenera) koje je preboljelo Covid-19 stručno će pojasniti Igor Borić. Za kraj prvog dijela edukacije o zdravstvenim pregledima paraolimpijaca govorit će Milan Milošević.
Poslijepodnevni program bit će u znaku radionice/panela na temu „Zdravstveni pregledi sportaša i trenera u programima HOO-a“, a sudionici će biti upravo sportaši i treneri.

Uvodnu riječ dat će HOO-ova voditeljica zdravstvene skrbi sportaša Mimi Vurdelja. Završni panel na temu „Zdravstveni pregledi sportaša kao važan segment zdravstvene skrbi o sportašu“ okupit će predstavnike i iz drugih područja sustava sporta. Osim državne tajnice Ministarstva zdravstva Marije Bubaš, Dinka Pivalice, Krunoslava Capka i Tomislava Madžara, sudjelovat će i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić te HOO-ova voditeljica pravnih poslova Biserka Vrbek. U završni panel uvest će ih Miran Martinac.

HOO/Vinko Knežević