MIX VIJESTI IZ HOO

U petak, 4. veljače, svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Samo šest mjeseci nakon ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, u petak će u istom dijelu Globusa službeno biti otvorene XXIV. zimske olimpijske igre koje će trajati do 20. veljače. Peking, prvi grad domaćin ljetnog i zimskog izdanja Igara u povijesti olimpizma, ugostit će oko 2900 sportašica i sportaša iz oko 90 država.

U trima olimpijskim zonama – Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakouu, 13 je natjecateljskih destinacija, na kojima će biti podijeljeno 109 kompleta medalja u sedam sportskih grana koje tvori petnaest sportova i disciplina. Bit će to i ZOI s tri olimpijska sela te druge Igre pod posebnim, bitno otežanim pandemijskim uvjetima. No, u odnosu na ravnopravnost spolova u sportu – ZOI Peking će donijeti najuravnoteženije Zimske olimpijske igre dosad (55 % muških i 45 ženskih predstavnika).

Hrvatsku će na Igrama predstavljati 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanja na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard). Potonja Jugovac prva će od naših predstavnika na borilište – u subotnjim kvalifikacijama discipline slopestyle.

Na svečanosti otvaranja igara na stadionu Ptičje gnijezdo, izgrađenome za OI 2008., hrvatsku zastavu nosit će Zrinka Ljutić i Marko Skender (od 13 sati po hrvatskom vremenu/HTV 2). U mimohodu se očekuje do petnaestak sportaš(ic)a i članova hrvatskog olimpijskog izaslanstva.

Uspješne olimpijske nastupe našim su sportašicama i sportašima prigodnim porukama poželjeli: članica MOO-a iz Hrvatske Kolinda Grabar Kitrović te vodeći dužnosnici HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač.

Članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović:

  • Kroz natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Međunarodni olimpijski odbor želi dobiti novu potvrdu zajedništva i solidarnosti globalne sportske obitelji u pandemijom opterećenom vremenu. Upravo to sugerira i dopunjeni olimpijski postulat: brže, više, jače – zajedno. Svim sportašicama i sportašima želim uspješne nastupe u ozračju sportskog viteštva, fair playa i međusobnog uvažavanja.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša:

  • Održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu predstavlja još jednu veliku pobjedu sporta nad pandemijom koja već godinama ne dopušta ljudskoj zajednici povratak u normalan život. I ove Igre dobit će epitet povijesnih jer to je prvo zimsko izdanje olimpijskih igara u posebnim uvjetima. Što se tiče naših sportašica i sportaša, svi oni koji su u postojećim okolnostima izborili nastup u Pekingu, za nas su već pobjednici.“

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač:

  • S 11 sportašica i sportaša hrvatska olimpijska reprezentacija u Pekingu srednje je veličine u odnosu na dosadašnje nastupe pod vlastitom zastavom, na razini je sportskog izaslanstva iz Sočija 2014. godine. Ipak, i u toj brojčano nevelikoj reprezentaciji imamo adute za zapažena postignuća. No, prije svega se nadam da će svi ostati zdravi te ostvariti olimpijske nastupe bez ikakvih rezultatskih imperativa, a posebno se to odnosi na sportašice i sportaše koji prvi put nastupaju na Igrama.

HOO/Vinko Knežević