MIX VIJESTI IZ HOO

U Hrvatskom saboru održana svečanost dodjele Državne nagrade za sport ‘Franjo Bučar’ 2022. – Želimiru Feitlu uručena godišnja nagrada

Nagrade za životno djelo uručene su proslavljenom košarkašu Nikoli Plećašu, trofejnom vaterpolistu Bošku Lozici i poznatom splitskom novinaru Edi Pezziju.

Feitl sa suprugom Sofijom

Godišnje nagrade primili su: Branka Batinić, Marko Bijač, Nataša Muždalo, Nikola Pilić, Žana Lelas (posmrtno), prof. dr. sc. Vatromir Srhoj, Ivan Krapić, Ivo Mikuličin, Želimir Feitl, Lucijan Krce, Radiša Mladenović i Veslački klub Iktus.

Zbog zdravstvenih problema Boško Lozica nije mogao osobno primiti nagradu za životno djelo, pa je to u njegovo ime učinio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je nazočio svečanosti u društvu glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača. Također, sportske obveze spriječile su vaterpolske laureate godišnje nagrade – Marka Bijača i Ivana Krapića – da ih preuzmu osobno na ovoj svečanosti, a to je učinio izaslanik HVS-a. Umjesto nenazočnog Nikole Pilića nagradu je primila predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, dok je u najemotivnijem trenutku priredbe Vjekoslav Lokica preuzeo posthumno dodijeljenu nagradu njegovoj supruzi, legendi hrvatske ženske košarke Žani Lelas.

Nagrada ‘Franjo Bučar’ najveće je državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta, a ovom prigodom su ih uručili predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, dopredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Karlovčani na dodjeli s premijerom Andrejom Plenkovićem, slijeva: državni tajnik za sport Tomislav Družak, predsjednik KŠZ Željko Šančić, članica Povjernstva Nagrade ‘Franjo Bučar’ Marijeta Čelić, Želimir Feitl i ministrica Nikolina Brnjac

Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše, naglasivši kako su zaslugom ove Vlada izdvajanja za sport po prvi put premašila iznos veći od 500 milijuna kuna.

  • Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Plećašu i gospodinu Lozici, koji su svojim doprinosom i postignućima obogatili našu košarku i vaterpolo, te gospodinu Pezziju, u čijem liku i djelu se najbolje ocrtava važnost sportskog novinarstva za sustav sporta. Naše sportašice i sportaši konstanta su uspjeha koji nam iz godine u godinu donosi naslove prvaka svijeta ili Europe te medalje na nizu velikih natjecanja i svima prenose optimizam i svoju pozitivnu poruku – poručila je ministrica turizma i sporta Nikola Brnjac.

Državna nagrada dodjeljuje se u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade. Pozlaćena medalja, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, dodjeljuje se nagrađenima za životno djelo, a posrebrena – dobitnicima godišnje nagrade. Također, novčani iznos od 50.000 kuna isplaćuje se laureatima nagrade za životno djelo, dok svim dobitnicima godišnje nagrade pripada iznos od po 20.000 kuna.

HOO/Vinko Knežević